Marea Britanie respinge propunerea lui Emmanuel Macron privind o nouă comunitate politică europeană

Marea Britanie respinge propunerea lui Emmanuel Macron privind o nouă comunitate politică europeană

Președintele Franței visează la o comunitate politică europeană, la care poate să participe chiar și statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Măsura a fost gândită în special pentru Ucraina, care are nevoie de susținere în procesul de aderare la UE, care ar putea dura și zeci de ani. Totuși, planul este respins de anumite țări.

Marea Britanie spune pas propunerii lui Macron

Marea Britanie nu este de acord cu noua „comunitate politică europeană” propusă de președintele francez Emmanuel Macron. Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, respinge ideea ca Londra să adere la noul plan prezentat de liderul european. Potrivit înaltului oficial, „prefer să mă bazez pe structuri deja existente şi care funcţionează cu succes, fie G7, fie NATO”.

Replica dată liderului francez

Reamimtim că preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, la 9 mai, că Regatul Unit şi-ar putea găsi „locul deplin” într-o nouă „comunitate politică” europeană. Rolul acesteia ar fi să primească ţări apropiate, dar care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE).

„Această nouă organizație europeană ar permite națiunilor europene democratice care aderă la valorile noastre fundamentale să găsească un nou spațiu de cooperare politică, securitate și cooperare”, a spus liderul francez la Strasbourg.

Această nouă entitate „poate fi un mijloc de regăsire a unei stabilităţi şi o altă formă de cooperare cu ţări ca Marea Britanie”, care a ieşit din blocul comunitar în 2020, a explicat Macron.

„Noi lucrăm foarte bine în G7 şi UE, pentru a impune sancţiuni Rusiei. Lucrăm foarte bine cu ţările europene în vederea aprovizionării apărării Ucrainei”, a fost replica dată de ministrul Liz Truss.

Președintele Franței vrea o Europă paralelă

În discursul său de Ziua Europei (9 mai), Macron a înaintat o propunere cuprinzătoare și avangardă de a redesena harta politică a continentului cu o nouă organizație, care să ofere Ucrainei o relație mai strânsă cu UE, fără a fi membru. Comunitatea ar putea include chiar și Marea Britanie.

Soluție pentru Ucraina distrusă de război

În cadrul Parlamentului European de la Strasbourg, Macron a propus o nouă „comunitate politică europeană”, care să includă atât membri, cât și state din afara UE. Liderul francez a părut animat de dorința de a găsi o soluție pentru Ucraina distrusă de război, care a pledat cu disperare pentru aderarea rapidă la UE în lunile de după invazia rusă.

În opinia sa, „aspirația legitimă” a poporului Ucrainei, „ca și a celor din Moldova și Georgia, de a adera la Uniunea Europeană, ne invită să ne regândim geografia și organizarea continentului nostru. „Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja astăzi un membru al inimii Europei noastre, al familiei noastre, al Uniunii noastre”, a declarat Macron.

Citește și: