Ucraina: Primarul numit de Rusia în orașul unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, rănit într-o explozie

Ucraina: Primarul numit de Rusia în orașul unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, rănit într-o explozie

Primarul numit și instaurat de Kremlin în orașul Energodar din sudul Ucrainei, unde se află și centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost rănit, duminică, într-o explozie, anunță un oficial ucrainean şi agenţiile de presă ruse. De asemenea, și gărzile sale de corp au suferit răni.

Explozie în sudul Ucrainei. Primarul pus de Rusia în Energodar a fost rănit

Andrei Shevtchik a fost pus primar în Energodar după ce armata rusă a preluat controlul asupra acestui oraş din sudul Ucrainei şi a centralei nucleare din Zaporojie, situată pe teritoriul său.

„Avem confirmarea precisă că, în timpul exploziei, Shevtchik, autoproclamatul şef al administraţiei populare, şi gărzile sale de corp au fost răniţi”, a spus Dmitro Orlov, oficial ucrainean.

Victimele sunt internate în spital

Acesta a adăugat că victimele se află în spital şi circumstanţele exploziei urmează să fie clarificate. Iar agenția de presă rusă RIA Novosti, citând o sursă de la serviciile de urgenţă, susține că Shevtchik se află la terapie intensivă. Deflagrația a fost provocată de un „dispozitiv exploziv improvizat”, potrivit TASS.

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și una dintre primele 10 din lume. Ministrul ucrainean de Externe a avertizat că, în cazul producerii unei explozii, efectele vor fi de 10 ori mai grave decât cele de la Cernobîl: „Dacă explodează, ar fi de 10 ori mai rău decât Cernobîl”, a subliniat Dmitro Kuleba.

Uzina este operată de compania națională de producere a energiei electrice a Ucrainei, NNEGC Energoatom. Este una dintre cele patru din țară și generează până la 42 de miliarde de kWh de electricitate, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din producția anuală de energie electrică a țării.

Lupte grele în est și sud

Rusia și-a continuat, duminică, ofensiva în estul Ucrainei, când președintele Poloniei a călătorit la Kiev pentru a susține aspirațiile lui Zelenski de aderare la UE, devenind primul lider străin care se adresează parlamentului ucrainean de la începutul războiului. Deputații l-au apluadat în picioare pe Andrzej Duda, care le-a mulțumit pentru onoarea de a vorbi acolo unde „bate inima unei Ucraine libere, independente și democratice”. Duda a spus că, pentru a pune capăt conflictului, Ucraina nu trebuie să se supună condițiilor președintelui rus Vladimir Putin.

Vizita lui Duda, a doua la Kiev, a avut loc în timp ce trupele ruse și ucrainene se luptau în centrul industrial al țării (est). După ce a declarat controlul deplin al unei fabrici siderurgice de pe litoral, care a fost ultima fortăreață defensivă din orașul-port Mariupol, Rusia a lansat atacuri cu artilerie și rachete pentru a extinde teritoriul pe care separatiștii susținuți de Moscova îl dețin în regiunea cunoscută sub numele de Donbas.

Citește și: