Turcia se poziționează de partea Ucrainei: „Suntem singura țara care doreşte să pună capăt războiului”

Turcia se poziționează de partea Ucrainei: „Suntem singura țara care doreşte să pună capăt războiului”

Turcia spune că este singura țară care dorește să pună capăt conflictului din Ucraina și depune eforturi pentru acest lucru, a transmis, miercuri, purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei, İbrahim Kalin. Anterior, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Rusia trebuie să returneze teritoriile pe care le-a ocupat de la Ucraina, dacă doreşte o pace sustenabilă.

Turcia vrea pace în Ucraina

 „Există o singură țară care dorește cu adevărat încheierea războiului din Ucraina și depune eforturi sincere pentru a obține pacea. Aceasta este Turcia”, a subliniat İbrahim Kalin pe Twitter.

La începutul lunii mai, purtătorul de cuvânt al lui Recep Erdogan a efectuat o vizită în capitala Ucrainei, Kiev. Delegația, alături de ministrul adjunct de Externe, Sedat Önal, a purtat discuții cu autoritățile statului ucrainean. İbrahim Kalin a fost primit de președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei și s-a întâlnit cu șeful biroului prezidențial, Andrei Yermak.

Erdogan are relații apropiate cu ambele țări aflate în conflict

Membră NATO, Turcia continuă să menţină relaţii apropiate atât cu guvernul de la Kiev, cât şi cu Moscova, Erdogan ajutând la medierea unei înţelegeri pentru reluarea exporturilor ucrainene de cereale.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan crede că liderul Rusiei caută să pună capăt războiului pe care l-a început în Ucraina. Impresia pe care i-a lăsat-o Vladimir Putin la un summit din Uzbekistan a fost că vrea să „termine cu asta cât mai curând posibil”.

„Îmi arată, de fapt, că este dispus să pună capăt (n.r. – războiului) cât mai curând posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care merg lucrurile acum este destul de problematic (n.r. – pentru Rusia)”, a precizat liderul turc.

Critici pentru Occident

Erdogan a încercat, în mod repetat, să medieze conflictul, promovând o poziție „echilibrată” pentru Turcia (membră NATO) și opunându-se sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Acesta vrea să organizeze discuții directe de încetare a focului.

La începutul acestei luni, președintele Turciei a acuzat Occidentul că adoptă o politică „provocatoare” față de Moscova și a avertizat că este puțin probabil ca războiul să se încheie „în curând”.

Recent, Vladimir Putin a spus că este dispus să se vadă cu președintele ucrainean, dar că Zelenski nu vrea. Liderul de la Kremlin i-a mărturisit premierului Indiei că vrea să pună capăt luptei „cât mai curând posibil”. Cu toate acestea, Rusia nu a dat niciun indiciu că este pregătită să accepte cererile Kievului pentru o retragere completă de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din zonele confiscate în 2014.