Turcia respinge condoleanțele SUA după atentatul cu bombă. Erdogan, mesaj dur pentru Washington
Turcia a respins luni condoleanțele SUA pentru moartea a șase persoane într-un atentat cu bombă la Istanbul, pe care Ankara l-a atribuit unei grupări militante kurde aflate în afara legii.
Turcia, mesaj clar pentru SUA, după atentatul cu bombă de la Istanbul
Președintele Recep Tayyip Erdogan acuză deseori Washingtonul că furnizează arme luptătorilor kurzi din nordul Siriei, considerați „teroriști” de Ankara.
„Nu acceptăm mesajul de condoleanțe al ambasadei SUA. Îl respingem”, a declarat ministrul de interne Suleyman Soylu în comentarii televizate.
Anterior, Soylu a declarat că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și miliția kurdă siriană YPG, despre care Ankara spune că este o aripă a PKK, au fost responsabile pentru atacul de duminică de pe istoricul și animatul bulevard Istiklal.
Soylu a declarat că ordinul a fost dat în Kobani, iar autorul atacului a trecut prin Afrin – ambele orașe din nordul Siriei, unde forțele turcești au desfășurat operațiuni împotriva YPG în ultimii ani.
Turcia a efectuat trei incursiuni în nordul Siriei împotriva YPG, inclusiv în 2019, punând stăpânire pe sute de kilometri de teren. La începutul acestui an, președintele Tayyip Erdogan a declarat că o altă operațiune este iminentă.
Statele Unite au sprijinit YPG în conflictul din Siria, alimentând fricțiunile cu Turcia, membră NATO.
Mai multe țări au condamnat atacul
Condamnări ale atacului și condoleanțe pentru victime au sosit din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite, Uniunea Europeană, Egipt, Ucraina și Grecia.
Autoritățile turce au legat de explozie sprijinul acordat YPG de către Washington și alții.
Directorul de comunicare al președinției, Fahrettin Altun, a declarat că astfel de atacuri „sunt rezultatul direct și indirect al sprijinului pe care unele țări îl acordă organizațiilor teroriste”.
Soylu a comparat condoleanțele SUA cu „criminalul care a sosit printre primii la locul crimei”.
PKK a condus o insurecție împotriva statului turc din 1984 și peste 40.000 de persoane au fost ucise în confruntări. Este considerat o organizație teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite.
O ramură a PKK a revendicat două atentate gemene cu bombă în fața unui stadion de fotbal din Istanbul în decembrie 2016, care au ucis 38 de persoane și au rănit 155.
Individul care a lăsat bomba a fost arestat
Poliția din Istanbul a anunțat luni că a reținut 46 de persoane în legătură cu atacul comis în centrul orașului, inclusiv o femeie siriană, Ahlam Albashir, suspectată că ar fi plasat bomba.
La un prim interogatoriu, femeia a declarat că a fost antrenată de militanți kurzi din Siria și a intrat în Turcia prin regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, a precizat poliția.
Persoana care a lăsat bomba care a provocat explozia de la Istanbul a fost arestată de poliție, a declarat luni ministrul de interne Suleyman Soylu, potrivit contului de Twitter în limba engleză al agenției de stat Anadolu.
Femeia, cu părul creț și purtând un pulover mov pe care scria „New York”, a fost prezentată în imaginile difuzate de TRT în timp ce era adusă în sediul poliției. Poliția a folosit un câine pentru a percheziționa apartamentul și a găsit aur, bani și muniție.
Șase persoane au fost ucise și alte 81 rănite duminică, când o explozie a zguduit o stradă pietonală aglomerată de pe bulevardul Istiklal din centrul Istanbulului, în ceea ce președintele turc Tayyip Erdogan a numit un atac cu bombă care „miroase a terorism”.