04 apr. 2022 | 16:17

Tu muncești, ca ei să stea acasă: câți români stau degeaba, pe ajutor social, și câți bani primesc

ACTUALITATE
Tu muncești, ca ei să stea acasă: câți români stau degeaba, pe ajutor social, și câți bani primesc

În aceste vremuri tulburi în plan socio-economic, fiecare român depune eforturi pentru a-și crește veniturile. Unii caută joburi mai bine plătite, în timp ce alții își mai iau un loc de muncă. Ei bine, avem și o a treia categorie, aceea a oamenilor care stau acasă, cât e ziua de lungă, așteptând ajutorul social din banii contribuabililor.

Din nefericire pentru românii și companiile care contribuie la bugetul de stat cu taxe și impozite, numărul asistaților social din România nu este deloc unul mic.

Câți asistați social plătim, de fapt

Conform celor mai recente date transmise de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), este vorba despre 159.753 de persoane care primeau, în luna februarie, ajutor social (venit minim garantat).

Mai mult, numărul persoanelor care beneficiază de venit minim garantat, la nivel național, este în creștere. Practic, în luna februarie, aveam cu 418 mai mulți asistați social față de luna anterioară.

Dacă vorbim despre distribuția numărului de asistați social pe județe, vedem faptul că Doljul deține supremația. Aici avem 10.297 de beneficiari ai venitului minim garantat. Locul al doilea e ocupat de Bacău (8.956), iar pe locul al treilea avem Buzăul, cu 7.787 de asistați social. La polul opus, cei mai puțini beneficiari de ajutor social îi regăsim în București, Aici, doar 227 de persoane așteaptă banii de la stat. La fel de bine stau și județele Timiș sau Ilfov. În primul caz, aveam în luna februarie 1.292 de asistați social, respectiv 885 în apropierea capitalei.

Mulți români sunt curioși cu privire la câți bani primesc aceste persoane. Ei bine, suma medie plătită în prima lună a acestui an de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 260,72 lei. Astfel, impactul bugetar este destul de mare. Practic, suma totală plătită s-a ridicat la 41,65 milioane de lei.

Din datele oficiale transmise de autorități mai reiese faptul că cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în județele Sălaj (340,21 lei), Brașov (313,63 lei) și Covasna (311,7).