Trupele ruse au furat un vagon-cisternă cu care au făcut transporturi în țări UE

Trupele ruse au furat un vagon-cisternă cu care au făcut transporturi în țări UE

O cisternă feroviară deținută de SA „Căile Ferate Ucrainene”, pe care Rusia a „confiscat-o” în Ucraina, a fost din nou reperată în Lituania.

Vagon cu simbolul Z, găsit în Lituania

Potrivit unei postări a site-ului „Live. Comunitatea Căilor Ferate din Belarus” pe canalul Telegram, vagonul-cisternă în cauză nu a fost lăsat să intre în Lituania din Belarus la 8 noiembrie din cauza faptului că purta simbolul Z – principalul simbol al sprijinului public pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Marfa care consta în îngrășăminte sau componente de îngrășăminte, a fost trimisă de o companie rusă în Lituania prin Belarus, a declarat vama lituaniană. Ofițerii vamali lituanieni au declarat că nu vor permite trecerea încărcăturii cu simbolul agresiunii rusești și au întors vagonul-cisternă.

După incident, simbolul a fost vopsit, iar autocisterna a fost retrimisă în Lituania, unde i s-a permis trecerea, iar la 12 noiembrie încărcătura a ajuns la punctul de trecere a frontierei feroviare din Kena.

Drumul parcurs de autocisternă

Autocisterna, „confiscată” de Rusia din Ucraina, trecuse liniștită granița lituaniană pe aceeași rută, cu o încărcătură similară, fără nicio problemă înainte ca simbolul Z să fie vopsit pe partea laterală a acesteia.

Din septembrie până în noiembrie 2022, un vagon-cisternă ucrainean furat a făcut 4 călătorii din Rusia în Lituania, având ca încărcătură „amoniac lichefiat anhidru”.

Împreună cu alte grupuri de mașini, cisterna a fost transportată în Rusia în martie 2022 din regiunea Sumî.

Rușii nu au reînregistrat vagoanele, nu au schimbat proprietatea și nu au atribuit numere noi vagoanelor-cisternă.