Toți viitorii pensionari trebuie să știe ce se întâmplă cu pensiile private, pilonul 2, pilonul 3
În contextul scandalului cu banii furați de la pilonul II de pensii din fondul BRD Pensii, autoritățile române fac toate eforturile ca această situație să nu se mai repete niciodată. Asta se traduce printr-o reglementare mai strictă a întregului mecanism.
Autoritatea de Supraveghere Financiară sau ASF are mai multe proiecte pentru a preveni nu alt dezastr precum cel de la BRD Pensii, ajuns în lumina reflectoarelor în luna iunie a acestui an. De exemplu, vrea să oblige administratorii de fonduri de pensii private și depozitarii să raporteze săptămânal situația activelor și rezultatul tranzacțiilor. Efortul legislativ vizează fondurile de pensii private obligatorii – Pilonul 2 și pensiile facultative – Pilonul 3.
Fraudele din Pilonul 2 și Pilonul 3 ar trebui să devină imposibile
Pe lângă raportarea săptămânală a situației activelor care acoperă provizionul tehnic, ASF speră să obțină tot în fiecare săptămână o situație a tranzacțiilor efectuate, menite să ilustreze, negru pe alb, dacă vorbim de diferențe de valoare pozitive sau negative pentru instrumentele financiare din portofoliu.
Acesta este cel mai recent efort pentru a preveni repetarea dezastrului de la BRD Pensii. La scurt timp după evenimentul din iunie, tot ASF a avansat scenariul conform căruia administratorii celor șapte fonduri de pensii private Pilon 2 să publice luna structura detaliată a investițiilor, față de trimestrial, cum este în prezent. Practic, se dorește trecerea de la o raportare trimestrială, la una lunară și, în condiții ideale, la una săptămânală.
„În contextul actual în care piețele financiare din Uniunea Europeană sunt marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice, precum și de un nivel în creștere al riscului de piață, ASF își propune să se implice în analizarea modului în care administratorii procedează pentru limitarea efectelor volatilității din piețele financiare asupra portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private, precum și modului în care aceștia adoptă măsurile necesare pentru protejarea activelor participanților și beneficiarilor la sistemul de pensii private.
Astfel, pentru a avea o imagine cât mai clară și mai actuală a operațiunilor de investire și dezinvestire efectuate cu activele fondurilor de pensii private este necesar ca, suplimentar informațiilor raportate până în prezent către ASF, să se regăsească și o situație a tranzacțiilor efectuate, care să reflecte diferențele de valoare pozitive sau negative ale instrumentelor financiare din portofoliu. Totodată, pentru urmărirea evoluției valorii activelor care acoperă provizionul tehnic, se impune creșterea frecvenței de raportare de la frecvență lunară, la frecvență săptămânală a situației activelor care acoperă provizionul tehnic, situație transmisă atât de către administrator cât și de către depozitar”, se arată în comunicatul ASF.