Vestea dimineții pentru 8 milioane de viitori pensionari: fondurile de pensii private obligatorii, o sursă de bucurie

Vestea dimineții pentru 8 milioane de viitori pensionari: fondurile de pensii private obligatorii, o sursă de bucurie

În contextul inflației accelerate și a unor investiții neinspirate, fondurile de pensii private obligatorii, Pilonul 2, nu au mai venit de mult timp cu o veste bună pentru viitorii contribuabili. Lucrurile s-au mai îmbogățit însă între timp și încep să meargă în direcția bună.

Nu mai puțin de 8 milioane de viitori pensionari vor avea de câștigat în urma evoluției fondurilor de pensii din ultima lună. Aproximativ un milion de conturi de pensie privată au recuperat aproape integral pierderile, după ce au crescut brusc. Aceasta este prima schimbare pozitivă de direcție de la începutul declanșării războiului din Ucraina.

Fondurile de pensii private obligatorii, Pilonul II, o veste bună

Fiecare dintre noi are un număr de unități de fond deținute la Pilonul 2 de pensii private obligatorii. Ca să afli câți bani ai în orice moment în fondul de pensii, înmulțești acea sumă cu indicatorul actualizat în timp real pe site-ul ASF. Astfel, te vei bucura și tu de o veste bună, după aproximativ jumătate de an în care economiile au scăzut ca și valoare.

Tendința pozitivă a devenit evidentă în aceste zile, după ce administratorii fondurilor de pensii au raportate date optimiste către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Astel, s-a putut observa că, din 20 iulie, Valoarea Unitară a Activului Net sau VUAN a început să crească substanțial și să se mențină pe un trend ascendent. Cu un pic de noroc, până la finele lunii septembrie, se vor fi recuperat toate pierderile înregistrate de la începutul războiului.

Ca referință, VUAN este principalul indicator care ar trebui urmărit de către cei aproximativ 8 milioane de români care contribuie la sistemul de pensii obligatorii administrate privat cu 3,75% din salariu. Conform calculelor realizate de Economica.net, datorită progresului îmbucurător din ultima lună, un viitor pensionar mediu se bucură la această oră de un plus de 1520 de lei față de minimul din martie, dacă se uită la fondul de pensii Pilonul II. Comparativ cu maximul istoricul din februarie, înainte de război, vorbim încă de un minus de 300 de lei, dar, cu un pic de noroc, acea pierdere se va recupera înainte de finele lunii viitoare.