19 ian. 2022 | 15:47

Toți salariații trebuie să știe: metoda prin care poți câștiga mai mulți bani, fără să-ți mărească șeful salariul

ACTUALITATE
Toți salariații trebuie să știe: metoda prin care poți câștiga mai mulți bani, fără să-ți mărească șeful salariul

Dacă te plângi de faptul că salariul tău este prea mic și nu-ți mai ajung banii de la o lună la alta, Codul fiscal are o prevedere care ți-ar putea mări considerabil veniturile, în cazul în care îndeplinești anumite condiții.

Conform Codului fiscal, angajații din țara noastră beneficiază de deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală. Conform prevederilor legale, aceasta se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

Ce se precizează, mai exact, în Codul fiscal

Conform art. 77 din Codul fiscal actualizat, această deducere se acordă în funcție de nivelul venitului salarial și asimilat salariului brut lunar mai mic de 3.600 lei, astfel:

Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.950 lei inclusiv, astfel:

i. pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 510 lei;
ii. pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 670 lei;
iii. pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 830 lei;
iv. pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 990 lei;
v. pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.310 lei.

Trebuie să mai știi faptul că pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei și 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive față de cele de mai sus.

Persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc 510 lei lunar, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) și x) și/sau a pensiilor de urmaș cuvenite conform legii, precum și a prestațiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.