25 ian. 2022 | 08:32

Toți românii care muncesc trebuie să știe: se schimbă legea muncii în 2022 și nu este opțional

ACTUALITATE
Toți românii care muncesc trebuie să știe: se schimbă legea muncii în 2022 și nu este opțional

România face parte din Uniunea Europeană, iar pe lângă o serie de beneficii, acest detaliu se reflectă într-o serie de obligații, inclusiv legate de legislația din piața muncii.

În conformitatea cu legislația europeană, autoritățile de la București trebuie să modifice codul muncii. Este vorba de introducerea în România a două directive europene care nu sunt opționale. Oficialii autohtoni mai au timp până la începutul lunii august să facă asta. Altfel, riscă amenzi.

Legea muncii din România, modificată

În următoarele luni, autoritățile române au obligația de a materializa în codul muncii două directive europene din sfera relațiilor de muncă. În principal, modificările se referă la apariția unui nou tip de concediu, dar și la conținutul contractelor individuale de muncă. Punctual, discutăm de Directiva europeană 1158/2019.

Deși tot mai mulți angajatori autohtoni au adoptat programul flexibil pe perioada pandemiei, acesta va deveni obligatoriu de luat în calcul de către orice angajator. Practic, asta nu înseamnă că indiferent de meseria pe care o ai vei trece la program flexibil. În schimb, angajații care au în îngrijire un copil sau o persoană grav bolnavă ar trebui să poată apela la acest beneficiu pentru un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională.

Dincolo de asta, trebuie transpus în legislația locală conceptul concediului de îngrijitor de cinci zile lucrătoare. Acesta poate fi solicitat de orice salariat care are grijă de o rudă bolnavă sau orice persoană grav bolnavă care trăiește în aceeași locuință. În teorie, în Parlament, există o propunere legislativă care pare că va acoperi această cerință europeană, dar doar parțial. Ca referință, în România, se discută exclusiv de situația bolnavilor de cancer, nu de orice fel de boală cu consecințe grave.

În al doilea rând, este vorba de Directiva Europeană 1152/2019. Acesta se traduce printr-o obligație a angajatorilor de a furniza în scris mai multe informații decât în prezent legate de raporturile de muncă. La acest capitol, majoritatea elementelor din această informare se regăsesc deja la noi în Codul muncii și fac parte din contractul individual de muncă, există însă și unele chestiuni care se vor modifica sau care vor fi nou-introduse.

”De exemplu, dacă modelul de organizare a muncii este previzibil, se vor indica durata zilei de muncă standard sau a săptămânii de muncă standard a salariatului și orice prevederi privind orele suplimentare și remunerația aferentă acestora și, dacă este cazul, modalitățile privind munca în schimburi. Iar dacă modelul de organizare a muncii este imprevizibil, se vor indica principiul conform căruia programul de lucru este variabil, numărul de ore garantate în plată și remunerația pentru munca prestată în plus față de orele garantate, orele și zilele de referință în care lucrătorului i se poate cere să lucreze, perioada minimă de înștiințare prealabilă la care are dreptul lucrătorul înainte de începerea unei sarcini de serviciu.”, au atras atenția cei de la Avocatnet.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele