06 iun. 2022 | 11:26

Toți angajații români trebuie să știe: devine obligatoriu în România, modificările care vor apărea în Codul muncii

ACTUALITATE
Toți angajații români trebuie să știe: devine obligatoriu în România, modificările care vor apărea în Codul muncii

În perioada imediat următoare, Codul muncii din țara noastră urmează să fie modificat. Vor apărea noi beneficii pentru angajatori, dar și noi obligații pentru companiile angajatoare.

Este vorba despre obligativitatea pe care o are țara noastră, în a transpune în legislația internă două directive europene. Dacă nu realizăm acest lucru până la data de 1 august 2022, riscăm o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

Ce beneficii noi vor avea angajații

Despre ce vor presupune noile modificări ale Codului muncii vorbește însuși ministrul Muncii, Marius Budăi. Conform oficialului guvernamental, măsurile vor veni în sprijinul angajaților, susținând printre altele echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

De asemenea angajatorii vor fi obligați să furnizeze, în scris, mai multe informații decât în prezent despre raporturile de muncă sau să scadă perioada de probă a angajaților.

„Sunt două directive europene, de fapt, pe care trebuie să le transpunem în Codul Muncii. În proporție de 40 la sută, prevederile acestor două directive se regăsesc deja în Codul Muncii din România. Sunt două directive care au fost finalizate pe perioada în care România a avut președinția Consiliului Uniunii Europene. Una din ele, directiva 1152/ 2019, are drept scop protejarea drepturilor lucrătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă și directiva 1158, tot din 2019, prevede echilibrul dintre breasla profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Sunt două directive extrem de importante, pentru că prima practic asigură transparentizarea condițiilor de lucru și o mai bună informare a lucrătorilor asupra condițiilor de lucru ulterioare și a salariului și a doua practic asigură un echilibru dintre viața profesională și cea privată, atât a îngrijitorilor, cât și a părinților (…)

În primă fază, noi trebuie să ne asigurăm că punem la dispoziția salariaților un pachet de informații actualizate și extinse asupra condițiilor de muncă și a salariului, așa cum prevede directiva, și creăm practic prin această directivă noi drepturi minime, precum dreptul la o mai mare vizibilitate de exemplu a muncii pentru cei care lucrează în program variabil, posibilitatea de a se trece la o formă de muncă mai stabilă a lucrătorilor sau de a primi un răspuns în scris sau drepturi la formare profesională obligatorie, prin deducere din salariu a cheltuielilor.

De asemenea, putem introduce contractul de muncă cu programulul fracționat. Este deja o prevedere care este în Codul Muncii din România și de asemenea introducerea dreptului la concediu de îngrijitor și acordarea unui concediu paternal cu o durată de minim 10 zile”, a explicat sâmbătă, la Digi24, ministrul muncii, Marius Budăi.

Veștile bune de la Guvern nu se opresc aici și nu vizează numai salariații. Oficialii au mai vorbit și despre veniturile pensionarilor. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că pensiile în România vor crește începând cu 1 ianuarie 2023. Acesta a spus că majorarea va fi cel puțin egală cu rata inflației. O mărire cu 10% a pensiilor ar fi binevenită pentru pensionari, în contextul în care rata inflației a trecut deja de 10%.

„Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (…) Cel puţin cu indicele de inflaţie, categoric că vor fi modificate”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Prima TV.