Tot mai mulţi militari ruși refuză să lupte în Ucraina. Declarațiile făcute de soldați

Tot mai mulţi militari ruși refuză să lupte în Ucraina. Declarațiile făcute de soldați

Militarii ruși nu mai vor să meargă să lupte în Ucraina. Această dorință survine și pentru faptul că sancțiunile sunt destul de ușoare având în vedere că Rusia nu a declarat oficial că este află în război.

Rușii nu vor să mai meargă la război. Cum motivează militarii acest lucru

Atunci când autoritățile de la Kremlin le-a adus în vedere în aprilie că se începe o altă desfășurare de forțe în Ucraina, militarii au început să se teamă.

„Curând a devenit clar că nu toată lumea era în aceeaşi barcă. Mulţi dintre noi pur şi simplu nu au vrut să se întoarcă. Vreau să mă întorc la familia mea – şi nu într-un sicriu. Alături de alţi opt colegi, Dmitri le-a comunicat comandanţilor săi că refuză să se alăture invaziei. Erau furioşi. Dar s-au calmat în cele din urmă pentru că nu puteau face mare lucru”, a declarat Dmitri, unul din militrii brigăzii speciale care a solicitat să nu fie identificat cu numele său adevărat, pentru The Guardian.

Bărbatul și-a luat inima în dinți și alături de alți colegi le-a spus superiorilor săi că nu nu mai dorește să plece la război. După decizia sa, acesta a fost trimis în Belgorod.

„Erau furioşi. Dar s-au calmat în cele din urmă pentru că nu puteau face mare lucru. Am servit cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi îndeplini îndatoririle în timpul rămas şi apoi plec de aici. Nu am de ce să-mi fie ruşine. Nu suntem oficial în stare de război, aşa că nu m-au putut obliga să plec”, a zis el.

Un avocat le dă asiurări rușilor care refuză să participe la invazie că în cel mai rău caz pot fi demiși. Militarii nu pot fi urmăriți penal.

„Comandanţii încearcă să îşi ameninţe soldaţii cu închisoarea în cazul în care nu sunt de acord, dar le spunem soldaţilor că pot spune pur şi simplu nu. Nu există temeiuri legale pentru a începe un dosar penal dacă un soldat refuză să lupte. În timp de război, regulile sunt total diferite. Refuzul ar însemna pedepse mult mai aspre.”, a afirmat Beniaş.

 

Citește și: