Tinerii români se pricep la calculatoare precum niște pensionari olandezi, iar aceasta este doar una dintre probleme
Deși ai fi tentat să crezi că o conexiune rapidă la internet și accesul la un smartphone sau o tabletă de la o vârstă foarte fragedă sunt sinonime cu abilități în domeniul tehnologiei, realitatea este semnificativ mai complexă. România, de fapt, are un handicap major în acest domeniu față de restul blocului comunitar.
Uniunea Europeană a publicat un raport referitor la cunoștințele digitale printre țările membre. Acesta ar trebui să vină ca un apel de trezire pentru românii care speră că-și vor putea trăi viața fără să știe să folosească un calculator, chiar și la un nivel de începător. Una peste alta, această analiză este cea mai recentă dovadă a faptului că țara noastră este pe ultimul loc în UE când vine vorba de abilități tehnice printre cetățenii săi.
Cât de puțin se pricep românii la calculator
Tinerii români, cu vârste între 25 și 34 de ani, au aceleași cunoștințe digitale precum niște olandezi între 65 și 74 de ani. Dacă îți ține de cald acest aspect, situația este la fel de dezastruoasă și în Bulgaria sau, în mod aproape surprinzător, Italia.
”Este important faptul că competențele digitale nu sunt utilizate doar în sectoarele TIC, ci sunt din ce în ce mai necesare în diferite ocupații, iar toți cetățenii au nevoie cel puțin de competențe digitale de bază pentru a participa în societate. Tehnologiile digitale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a impulsiona tranziția ecologică, de exemplu pentru a digitaliza sistemele energetice, pentru a realiza soluții de mobilitate durabilă în mediul urban și rural și pentru a promova abordări participative în materie de implicare a oamenilor în modelarea tranziției ecologice”, se arată în Raportul privind performanțele din domeniul științei, al cercetării și al inovării, care analizează performanța UE în materie de inovare în context global.
”În 2019, proporția adulților cu un nivel de cunoștințe digitale de bază a variat de la 79% în Țările de Jos la 29% în Bulgaria. Chiar și în cazul tinerilor, diferență rămâne mare: în Țările de Jos, 89% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au cel puțin cunoștințe digitale de bază competențe digitale de bază, în comparație cu 44% în Bulgaria. În plus, persoanele olandeze din grupa de vârstă 65-74 de ani au cunoștințe digitale mai bune decât persoanele din grupa de vârstă 25-34 de ani din România, Bulgaria și Italia”, se menționează în același raport.