Tim Berners-Lee, cel care a inventat internetul pe care-l folosim cu toții, crede că viitorul acestuia constă în descentralizare: ce spune despre Web3
Berners-Lee, un informatician britanic căruia i se recunoaște la scară largă inventarea World Wide Web, în 1989. Iată ce crede despre Web3.
Cu toate acestea, Berners-Lee consideră că ar trebui să „ignorăm” propunerile pentru a realiza o formă vag definită de internet descentralizat, cunoscută în linii mari drept „Web3”.
Conceptul de Web3 a fost puternic stimulat de vânzătorii ambulanți de cripto, care îl văd aproape ca un fel de utopie, în care internetul este condus de protocoale blockchain, criptomonede și NFT. O mare parte a atracției derivă din scopul său de a separa internetul de competența corporațiilor monopoliste precum Google, Microsoft și Amazon.
Ce este, de fapt, Web3
Dar Berners-Lee nu este convins. De fapt, el crede că majoritatea oamenilor nici măcar nu știu ce înseamnă Web3.
„Trebuie să înțelegeți ce înseamnă, de fapt, termenii despre care discutăm, dincolo de cuvintele la modă”, a spus el la Web Summit-ul de la Lisabona, citat de CNBC.
„Este o adevărată rușine, de fapt, că numele real Web3 a fost luat de oamenii de la Ethereum pentru lucrurile pe care le fac cu blockchain. De fapt, Web3 nu este web deloc”.
Potrivit lui Berners-Lee, principala problemă cu Web3 sunt protocoalele blockchain care l-ar alimenta. Ca alternativă, el a lucrat la un web descentralizat care nu folosește deloc blockchain, numit „Solid”.
„Protocoalele blockchain pot fi bune pentru unele lucruri, dar nu sunt bune pentru Solid”, a spus Berners-Lee la summit.
„Sunt prea lente, prea scumpe și prea publice. Depozitele de date personale trebuie să fie rapide, ieftine și private”.
Cât despre Web3 în ansamblu? Ignorați-l, spune Berners-Lee: „Ignorați chestiile Web3, aleatoriu Web3 care a fost construit pe blockchain”, a continuat Berners-Lee. „Nu folosim asta pentru Solid”.
Web3 are o parte echitabilă de susținători dedicați, dar nici măcar directorii generali de tehnologie precum Elon Musk și Jack Dorsey nu se pot integra pe deplin. Musk a observat într-un tweet că Web3 „pare mai mult un cuvânt la modă de marketing, decât realitate în acest moment”.
Jack Dorsey a mai opinat, pe Twitter, că Web3 este „în cele din urmă, o entitate centralizată cu o etichetă diferită”.
Așa că, dacă nici inventatorul World Wide Web care își dorește un internet descentralizat nu poate intra în spatele Web3, conceptul începe să sune din ce în ce mai condamnat.