Tesla, cel mai relevant constructor auto din lume: performanța care a depășit toate estimările de mașini electrice

Tesla, cel mai relevant constructor auto din lume: performanța care a depășit toate estimările de mașini electrice

Într-un an în care foarte multe industrii au fost lovite agresiv de criza cipurilor și semiconductoarelor, Tesla a avut cel mai bun an din istoria companiei și, implicit, cel mai profitabil pentru fondatorul Elon Musk.

În același an în care giganți din domeniul auto au fost nevoiți să oprească producția pentru perioade mai scurte sau mai lungi, Tesla Inc. a depășit toate recordurile de producție și livrări. Nu mai puțin de 936.172 de mașini electrice au fost livrate fanilor brandului lui Elon Musk. Ca să înțelegi mai bine creșterea fabuloasă, este suficient să ai în vedere că discutăm de o creștere cu 87% față de 2020.

Tesla și Elon Musk depășesc record după record

Datorită ritmului de producție la uzina din Shanghai și în pofida deficitului de semiconductori, Tesla s-a apropiat foarte mult de perspectiva livrării a aproximativ un milion de autoturisme cu propulsie electrică.

Doar în trimestrul patru din 2021, compania condusă de Elon Musk a reușit să livreze clienților aproximativ 308.600 de mașini electrice, cu mult peste estimările analiștilor de pe Wall Street. Ca referință, conform datelor agregate de Refinitiv, analiştii se aşteptau ca producătorul auto american să livreze doar 263.026 vehicule în ultimele trei luni din 2021. Per ansamblu, a fost al şaselea trimestru consecutiv în care Tesla a raportat livrări record.

Printre planurile pe 2022, ambițiile Tesla sunt de a spori livrările cu cel puțin 50%. Acest lucru este foarte probabil în contextul în care discutăm de un constructor auto cu cea mai mare capitalizare bursieră. Pentru facilitarea atingerii scopului, Tesla are deja două noi centre de producție pe care speră să le dea în folosință, în Texas și Berlin.

Revenind însă la performanța de 936.172 de mașini electrice livrate, cele mai populare dintre ele au fost Model 3, Model Y, Model S și Mode X, în această ordine. Conform analiștilor Credit Suisse, dacă trendul actual de creștere se menține în 2022, Tesla ar trebui să ajungă la 1,3 milioane de vehicule livrate.

Citește și: