Telefoanele interzise în România. Cei care le au și le folosesc riscă amenzi usturătoare

Telefoanele interzise în România. Cei care le au și le folosesc riscă amenzi usturătoare

Te-ai gândit vreodată că utilizarea unui simplu telefon îți poate aduce o amendă? Află că acest lucru este posibil în România dacă utilizezi telefoanele interzise. Află motivul pentru care nu ai voie să folosești aceste dispozitive.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM prevede faptul că toți românii care utilizează această categorie de telefoane, riscă o amendă destul de usturătoare. Dacă la prima vedere ți se pare ceva ieșit din comun, ANCOM dă și explicația pentru care aceste telefoane sunt interzise.

Astfel, toți românii care dispun de telefoane care au ca țară de proveniență SUA sau Canada se pot trezi că trebuie să plătească o amendă pentru utilizarea lor pe teritoriul României. Mai concret, aceste telefoane care folosesc standardul DECT – Digital Enhanced Cordless Telecommunications, utilizează standardul dedicat comunicațiilor fără fir la distanțe scurte.

Telefoanele interzise îți pot aduce o amendă de până la 5.000 de lei

În Europa, acest standard este rezervat pe banda de frecvențe 1880-1900 MHz. De asemenea, telefoanele care provin din SUA, Canada, dar și anumite zone din Asia utilizează versiunea 6.0 a standardului DECT, folosind banda de frecvențe 1920-1930 MHz.

Utilizarea acestor frecvențe poate duce la apariția interferențelor în cazul serviciilor care utilizează această bandă de frecvență. În unele cazuri, aceste interferențe pot afecta chiar și comunicațiile în cazul serviciilor de urgență cum ar fi apelurile către poliție sau pompieri.

Așadar, în aceste cazuri particulare, operatorul de telefonie poate detecta sursa interferențelor și poate transmite aceste date colectate către ANCOM. Utilizatorii care utilizează dispozitivele cu standardul DECT versiunea 6.0 ajung astfel să fie pasibili de a primi o amendă cuprinsă între 500 și 5.000 de lei. De asemenea, comercializarea telefoanelor care utilizează standarul DECT 6.0 este strict interzisă.

În astfel de cazuri, cel mai bine ar fi să te interesezi dacă telefonul pe care urmează să îl achiziționezi utilizează standardul, precum și țara sa de proveniență pentru a nu te afla în situația în care vei plăti atât prețul telefonului cât și amenda uriașă.

Citește și: