05 ian. 2022 | 10:55

Telefoane pe orez și țigări pe varză: orașul care s-a întors la troc, în carantină

ACTUALITATE
Telefoane pe orez și țigări pe varză: orașul care s-a întors la troc, în carantină

Carantina extinsă a unui oraș a schimbat regulile jocului. Dacă înainte, locuitorii acestuia își cumpărau alimente în mod clasic, acum sunt nevoiți să apeleze la metode arhaice.

S-ar putea spune că trocul este o metodă ce aparține trecutului – sau cel puțin așa ar trebui să fie. În realitate, această metodă de a obține produsul dorit, oferind altul la schimb, pare să revină de actualitate într-un oraș din China care se confruntă cu o situație extrem de gravă.

Carantina extinsă a readus „la viață” metoda trocului, în China

Este vorba despre orașul Xi’an, din China, unde carantina a remodelat modul în care locuitorii fac rost de alimente. Rămași fără provizii de mâncare, aceștia dau la schimb produsele pe care le au în plus, pentru a obține ceea ce nu au.

O serie de imagini video, publicate pe internet, arată cum, într-o piață, oamenii speră să obțină produse alimentare dând la schimb țigări sau chiar telefoane mobile.

În data de 23 decembrie, orașul chinez Xi’an a intrat în carantină totală, în contextul situației pandemice grave, din acea zonă. Cu alte cuvinte, locuitorii nu au voie să își părăsească apartamentele și casele, sub nicio formă. Ceea ce, în mod evident, face ca achiziționarea de produse alimentare să devină un lux.

Situația este atât de gravă încât oamenii au tras nenumărate semnale de alarmă pe rețelele de socializare.

Spre exemplu, o consolă Nintendo poate să valoreze, mai nou, cât un pachet de tăiței și două chifle. Iar dacă vă întrebați cât valorează o tabletă în Xi’an, aflați că, mai nou, este echivalentul unui pumn de orez. Aceeași situație se aplică și în cazul telefoanelor mobile.

„Oamenii fac schimb de produse, între ei, în același bloc, pentru că nu mai au suficiente alimente și nici ce mânca”, a declarat un locuitor al acestui oraș, potrivit RFA News.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele