Țara din Europa care se pregătește de blackout, întreruperi de curent sau pierderea rezervelor de gaz: ce fac oamenii

Țara din Europa care se pregătește de blackout, întreruperi de curent sau pierderea rezervelor de gaz: ce fac oamenii

Din ce în ce mai mult, în ultimele săptămâni, în mai multe țări importante din Europa s-a vehiculat posibilitatea unui blackout energetic la iarnă. Este vorba de un termen tehnic pentru raționalizarea accesului la energie electrică și/sau gaze naturale.

În Marea Britanie, oficialii au afirmat că, în mai multe regiuni din țară, este posibilă întreruperea alimentării cu energie electrică pe parcursul a trei ore pe zi, în funcție de situația din piața energetică. Nu este sigur că se va întâmpla acest lucru, dar avertismentul legat de un posibil blackout pare totuși să fie suficient de probabil încât BBC să se gândească la ce tip de conținut poate oferi populației, când aceasta rămâne fără energie.

Ce faci dacă rămâi fără curent, fără energie

Conform datelor obținute de The Guardian, cei de la BBC au pregătit în secret textele care ar putea fi citite la TV în cazul în care britanicii se vor confrunta cu întreruperi de curent sau pierderea rezervelor de gaze naturale. Practic, este vorba de niște scenarii în format text care, în condiții ideal, ar putea să liniștească parțial populația dacă se va confrunta cu o ”pierdere majoră de energie”. Nu de alta, dar astfel de întreruperi, programate sau nu, pot duce la defectarea rețelelor de telefonie mobilă, la oprirea accesului la internet și, în anumite situații, la probleme cu sistemele bancare sau cu semafoarele din Anglia, Țara Galilor și Scoția.

Irlanda de Nord pare să fie imună la astfel de scenarii datorită faptului că rețeaua sa de electricitate este ”la comun” cu cea din Irlanda și nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în Regatul Unit. Printre avertismentele pe care le vor auzi oamenii nevoiți să se confrunte cu raționalizarea accesului la energie electrică și gaze naturale, se numără îndemnuri legate de utilizarea radiourilor de mașină sau a aparatelor radio alimentate cu baterii, pentru a asculta emisiunile de urgență.