14 oct. 2022 | 08:30

Un blackout la iarnă, din ce în ce mai probabil: ”soluția” vine din Germania și nu o să-ți placă

ACTUALITATE
Un blackout la iarnă, din ce în ce mai probabil: ”soluția” vine din Germania și nu o să-ți placă

Situația pieței de energie din Europa este una din ce în ce mai complicată, iar speculațiile legate de un eventual blackout, în care se va raționaliza accesul la energie electrică, ajunge din ce în ce mai des cap de afiș.

La începutul săptămânii, au apărut primele speculații despre un eventual blackout în Marea Britanie, în această iarnă. Câteva zile au fost suficiente pentru ca speculații similare să vină și dinspre Germania, iar dacă ai în vedere că acestea sunt unele dintre cele mai puternice economii de pe bătrânul continent, avertismentul este mai important decât pare la prima vedere. Partea bună este că autoritățile române nu s-au aruncat încă la un mesaj similar, dar având în vedere ce tarife vom vedea pe facturi, mulți români își vor face ”blackout” de bună voie.

Ce ne așteaptă la iarnă, cum s-a ajuns la scenariul de blackout

Wolfgang Schauble este fostul președinte al Parlamentului german și, în contextul disperării din Germania legată de iarna grea și posibilitatea întreruperii alimentării cu energie, acesta le-a transmis cetățenilor un mesaj foarte important. În primul rând, le-a atras atenția să nu se mai plângă de iarna iminentă. În al doilea rând, i-a invitat să se îmbrace mai gros, să facă stocuri de lumânări și lanterne, ”în eventualitatea unui blackout”.

„Nu trebuie să te plângi de situaţie, trebuie să accepţi că sunt multe lucruri care se pot schimba”, a transmis acesta într-un interviu pentru Bild, citat de Business Insider. Cu aceeași ocazie, le-a transmis nemţilor să se pregătească cu „pulovere, lumânări şi lanterne în această iarnă, în eventualitatea unui blackout sau a crizei energetice”. „Să îşi mai ia un pulover pe ei, dacă e frig”, a concluzionat fostul oficial.

„Dacă le sugerăm oamenilor că totul este nelimitat, facem ceva ce se cheamă supraexploatare. Oamenii au impresia că statul poate face orice. Şi asta nu e sustenabil”, și-a continuat Schauble avertismentul. Ca referință, în Germania au fost deja impuse mai multe măsuri pentru limitarea consumului de energie. Supermarketurile și-au redus programul de activitate, iar piscinele încălzite au fost interzise în întreaga țară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele