Țara care a declarat faliment. Situația este tragică. Oamenii se bat pentru alimente și combustibil
Sri Lanka este „în faliment”, a declarat marți premierul Ranil Wickremesinghe, în timp ce țara suferă cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, lăsând milioane de oameni să se lupte pentru a cumpăra alimente, medicamente și combustibil.
Situație tragică în țară
Wickremesinghe a declarat în fața parlamentarilor că negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a revigora economia „prăbușită” a țării sunt „dificile”, deoarece națiunea sud-asiatică de 22 de milioane de locuitori a intrat în discuții ca o țară falimentară, și nu ca o țară în curs de dezvoltare.
„Acum participăm la negocieri ca o țară falimentară. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată decât în cazul negocierilor anterioare”, a declarat Wickremesinghe în parlament.
„Din cauza stării de faliment în care se află țara noastră, trebuie să prezentăm separat (FMI) un plan privind sustenabilitatea datoriei noastre”, a adăugat el.
„Doar atunci când vor fi mulțumiți de acest plan vom putea ajunge la un acord la nivel de personal. Acesta nu este un proces simplu”.
Sri Lanka se află în mijlocul celei mai grave crize financiare din ultimele șapte decenii, după ce rezervele sale valutare s-au prăbușit la un nivel record, iar dolarii s-au epuizat pentru a plăti importurile esențiale, inclusiv alimente, medicamente și combustibil.
Școlile au fost suspendate și oamenii se bat pentru combustibil
Școlile au fost suspendate, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esențiale. În mai multe orașe mari, inclusiv în capitala comercială, Colombo, sute de persoane continuă să stea la coadă ore întregi pentru a cumpăra combustibil, uneori confruntându-se cu poliția și armata în timp ce așteaptă.
Duminică, ministrul Energiei din Sri Lanka, Kanchana Wijesekera, a declarat că țara mai are combustibil pentru mai puțin de o zi.
„În ceea ce privește combustibilul și alimentele, țara noastră avea să se confrunte cu această criză la un moment dat. Combustibilul era rar.
Prețurile alimentelor au crescut”, a spus el, adăugând că crizele internaționale, precum războiul Rusiei din Ucraina, au înrăutățit situația.
„Din cauza crizelor globale recente, această situație a devenit mai acută”, a spus Wijesekera.
Marți, premierul Wickremesinghe a declarat că speră ca până în august să fie prezentat FMI un raport privind restructurarea și sustenabilitatea datoriei.
Odată ce va exista un acord, va fi pregătit un program cuprinzător de asistență sub formă de împrumut pentru o perioadă de patru ani, a declarat Wickremesinghe.
Medicii și bancherii protestează față de „situația imposibilă
Discursul său în parlament a fost întrerupt de parlamentarii opoziției care au scandat „Gota go Home” – o referire la președintele Gotabaya Rajapaksa, care a fost prezent.
De luni de zile, un număr mare de srilankezi cer demisia lui Rajapaksa, acuzat de proastă gestionare economică.
Wickremesinghe a declarat că, până la sfârșitul acestui an, inflația va ajunge la 60%.
„Aceasta va fi o călătorie dificilă și amară”, a spus Wickremesinghe. „Dar putem obține o ușurare la sfârșitul acestei călătorii. Se pot face progrese”.
Guvernul britanic a declarat marți că recomandă acum să nu se efectueze călătorii în Sri Lanka, cu excepția celor esențiale, din cauza impactului crizei economice.