Sute de persoane participă la înmormântarea Dariei Dughina: „A murit pentru poporul rus, pe front”
Sute de persoane s-au adunat marți, 23 august, la funeraliile de la Moscova ale Dariei Dughina, fiica unui important intelectual ultranaționalist, care a fost ucisă într-un atentat cu mașină capcană pe care Rusia îl atribuie Ucrainei.
Daria Dughina este înmormântată
Alexander Dughin – un susținător vocal al campaniei militare a Kremlinului, care a afirmat că este un apropiat al președintelui Vladimir Putin – ar fi putut fi ținta atacului care a ucis-o pe fiica sa în vârstă de 29 de ani.
Persoane în doliu, multe dintre ele purtând flori, i-au adus un omagiu acesteia într-o sală din centrul TV Ostankino din Moscova, unde portretul ei alb-negru a fost expus deasupra unui sicriu deschis.
Dughin și soția sa, ambii îmbrăcați în negru, s-au așezat lângă sicriul fiicei lor.
„Ea a murit pentru popor, pentru Rusia, pe front. Frontul – este aici”, a spus Dughin la începutul ceremoniei.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că nu poate exista „nicio milă” pentru cei care s-au aflat în spatele atentatului.
„Se speră că ancheta va fi finalizată în curând. Conform rezultatelor acestei anchete, nu poate exista nicio milă pentru cei care au organizat, ordonat și executat (atentatul)”, a declarat Lavrov la o conferință de presă la Moscova.
Departamentul de Stat al SUA a declarat luni, într-o conferință de presă, că „condamnă” luarea în vizor a civililor, precizând în același timp că Ucraina a negat orice implicare.
„Nu am nicio îndoială că rușii vor investiga acest lucru. De asemenea, nu mă îndoiesc că rușii vor prezenta anumite concluzii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Reacții de la Washington
Ministerul rus de Externe a declarat că reacția Washingtonului „discreditează activitatea internațională” a Statelor Unite.
„Washingtonul nu are niciun drept moral… să judece drepturile omului în zone îndepărtate ale lumii, din moment ce uciderea unui jurnalist nici măcar nu este comentată din acest unghi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, pe rețelele de socializare.
Dughin, în vârstă de 60 de ani, a câștigat proeminență în anii 1990 în haosul intelectual care a urmat destrămării Uniunii Sovietice.
El fusese un disident anticomunist în ultimii ani ai regimului sovietic. Prezent în mod regulat la televiziunea rusă, intelectualul a susținut că a avut o influență ideologică asupra lui Putin.
Dughina a călcat pe urmele tatălui său, devenind o personalitate mediatică bine cunoscută care a lucrat pentru canale de televiziune pro-Kremlin, inclusiv Russia Today și Tsargrad.
Ea a acoperit conflictul din enclavele separatiste din estul Ucrainei, susținute de Rusia, pe care le-a susținut. Ca și tatăl ei, Dughina a intrat sub incidența sancțiunilor americane la începutul lunii martie.
Putin a devenit din ce în ce mai ostil față de Occident, iar unii văd influența lui Dughin în acest lucru, numindu-l „Rasputin al lui Putin” sau „creierul lui Putin”. Deși Putin nu l-a susținut niciodată în mod public, Kremlinul a publicat luni un mesaj de condoleanțe din partea președintelui, denunțând „crima josnică” care a ucis-o pe Dughina.