Sute de milioane de euro în spitale Românești, de la Luxemburg: ce se întâmplă cu banii europeni

Sute de milioane de euro în spitale Românești, de la Luxemburg: ce se întâmplă cu banii europeni

Sistemul de sănătate din România vine la pachet cu minusuri importante pe mai multe planuri. Mulți sunt de părere că reprezintă principalul motiv pentru care ar fi bine să părăsești țara, să emigrezi. Se fac însă investiții importante în această zonă și nu este exclus că lucrurile să fie mai roz în viitor.

Pe parcursul anului trecut, Banca Europeană de Investiții sau BEI a adus nu mai puțin de 907 milioane de euro în România. Din această sumă, nu mai puțin de 555 de milioane de euro au fost orientați către investiții din domeniul sănătății, în spitale. La momentul de față, cel mai recent proiect al BEI implică întinderea unei mâini de ajutor pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina.

Bani de Luxemburg pentru spitale românești

Două noi spitale regionale vor fi construite în următorii ani în România cu ajutorul finanțării de la Banca Europeană de Investiții. Banii există deja de anul trecut, aproximativ 555 de milioane de euro. Restul de până la 907 milioane au mers spre modernizarea rețelei naționale de electricitate pentru a valorifica energia regenerabilă și implementarea de contoare inteligente, îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltarea investițiilor comerciale cu impact sporit. Acum, experții BEI colaborează cu autoritățile române pentru a întinde o mână de ajutor valului de refugiați care au venit pe meleaguri mioritice în ultimele săptămâni.

„România a primit mai bine de 100.000 de refugiați în ultimele zile. Grupul Băncii Europene de Investiții va colabora în strânsă legătură cu partenerii săi români pentru a permite un nou sprijin BEI pentru investițiile destinate conflictului tragic din Ucraina. BEI accelerează, de asemenea, investițiile pentru îmbunătățirea serviciilor cheie, deblocarea oportunităților economice și accelerarea tranziției energetice.

Anul trecut a fost marcat de un sprijin record al BEI în România pentru investițiile pe termen lung din sănătate, care vor asigura îngrijire medicală și tratamente mai bune pentru pacienți în anii următori. De asemenea, BEI și FEI au îmbunătățit sprijinul pentru finanțarea afacerilor, pentru a se asigura că antreprenorii și companiile românești pot investi, consolida reziliența economică și pot face față provocărilor declanșate de pandemia COVID”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Citește și: