30 iun. 2022 | 20:24

Surpriză, lege nouă: băncile vor afla „și ce lapte ai supt” de la mamă, nu mai poți fugi de datorii, nu te mai poți ascunde

ACTUALITATE
Surpriză, lege nouă: băncile vor afla

Băncile ar putea avea acces la mai multe informații despre clienții lor. Vorba aceea românească: „vor ști și ce lapte au supt” românii de la mamele lor.

Comitetul de Supraveghere Macroprudențială (CNSM) propune Executivului de la București să ofere acces integrat la bazele de date care privesc clienții. Vorbim despre un dublu scop al acestei transparentizări. Pe de-o parte, s-ar îmbunătăți procesul de creditare, spune CNSM, iar pe de alta am avea un plus în lupta împotriva spălării banilor.

”În vederea diversificării în mod sustenabil a surselor care ar putea majora intermedierea financiară, se recomandă (…) Dezvoltarea infrastructurii necesare susținerii procesului de digitalizare a serviciilor financiare, inclusiv prin (i) facilitarea accesului integrat la bazele de datele cu privire la clienți în vederea îmbunătățirii procesului de creditare, cât și pentru derularea acțiunilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului”, se arată în decizia CNSM.

Ce vor afla băncile despre tine, ce o să știe exact

Dacă băncile vor avea acces la datele cetățenilor deținute de stat, am avea dublu beneficiu, așa cum am punctat anterior. Respectiv combaterea și prevenirea spălării banilor, dar și îmbunătățirea procesului de creditare. Totodată, băncile ar putea folosi informațiile din Evidența Populației pentru a actualiza periodic datele despre clienți. Astfel, va fi facilitată comunicarea dintre bancă și client. În unele situații, oamenilor li se închid conturile fiindcă băncile nu mai au datele lor de contact. Clienții sunt chemați, anunțați, dar la adrese vechi, motiv pentru care nu se prezintă la bancă și se trezesc cu conturile închise.

De asemenea, băncile ar putea identifica mai ușor clienții care evită să-și achite obligațiile financiare. Unii clienți care nu își mai achita creanțele, își multă domiciliul, iar băncile nu pot iniția proceduri de recuperare a banilor neștiind unde să ii găsească pe datornici.

O astfel de măsură nu e o noutate. Pe vremea când premier la Palatul Victoria era liberalul Florin Cîțu, în primăvara anului trecut, acesta a anuntat ca bancile vor avea acces la date din registrele Evidentei Populatiei.

În altă ordine de idei, se propune și ”susținerea firmelor competitive, identificate pe baza unei metodologii publice, inclusiv prin sprijinirea finanțării mai facile a acestora”, precum și extinderea cadrului legal în sensul admiterii instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special al BNR ca parteneri direcți în procesul de finanțare și implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene.