Suntem săraci, dar măcar stăm bine „pe digitalizare”: am luat fața unor țări puternice din lume

Suntem săraci, dar măcar stăm bine

Societatea românească, la fel ca restul lumii, traversează o perioadă dificilă, marcată de multiple crize și presărată cu instabilitate. În tot acest tablou conturat în tonuri de gri, mai apar și vești bune.

Chiar dacă avem atât de multe probleme, România evoluează în plan digital, conform concluziilor unei analize recent efectuată de compania de securitate cibernetică Surfshark. Experții au realizat o ierarhie a 110 țări din întreaga lume, ce reprezintă 90% din populația globală.

În mod surprinzător, țara noastră reușește să se situeze foarte bine în clasament, să devanseze câteva țări puternice, pe care le-am fi crezut superioare nouă și să ofere perspectivele unei vieți digitale din ce în ce mai prospere, ceea ce ne poate aduce nenumărate avantaje economice în viitor, când totul se va baza pe digitalizare și tehnologie.

România performează în digitalizare și ia fața multor țări din lume

Surfshark arată că anul trecut, țara noastră a marcat performanța de a urca cinci poziții în clasament, fiind în 2021 ocupanta poziției 24 din 110 țări din lume. Analizând calitatea vieții digitale doar la nivel european, ne situăm chiar mai bine decât la nivel global, cu o poziție, fiind, deci, pe locul 23 în ierarhie.

De reținut că acest clasament indexează țările în funcție de pilonii fundamentali care definesc calitatea vieții digitale (DQL).

Noi avem câteva avantaje care ne consolidează poziția de top în lume și pe continent. Printre altele, autorii analizei globale vorbesc despre viteza broadband (locul 3), stabilitatea conexiunii la internetul mobil (locul 20) și accesibilitatea internetului broadband (locul 22).

Totuși, deși suntem prezentați ca un exemplu pozitiv, autorii nu se rețin de la a fi critici cu noi și a ne atrage atenția asupra unor elemente pe care ar trebui să le îmbunătățim în viitor. Printre altele, specialiștii în tehnologie digitală ne semnalează că avem probleme în ceea ce privește numărul total al utilizatorilor de internet (locul 56), creșterea vitezei de bandă largă (locul 59) și indexul serviciilor online (locul 58).