Suntem cu un picior în groapă. Avertisment dur: ce trebuie făcut, să evităm colapsul

Suntem cu un picior în groapă. Avertisment dur: ce trebuie făcut, să evităm colapsul

Economiile europene se află la mică distanță de un scenariu negativ. E nevoie de măsuri urgente luate acum, ca să evităm consecințe dure de proporții, cred economiștii europeni. Aceștia recomandă, de urgență, eliminarea ratelor negative ale dobânzilor în 2022.

Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, e de părere că trebuie să fim cu ochii în patru în 2022 și să veghem de sus la bunul mers al economiilor europene, în acest nou an, în care avem nevoie de multă tactică, dar și capacitate de a previziona, pentru a lua măsuri utile la timp, înainte de a apărea problemele.

Avem nevoie de măsuri urgente

Prin urmare, se impune eliminarea ratelor negative ale dobânzilor în 2022, e de părere oficialul Băncii Centrale Europene.

Contextul este unul sensibil, în condițiile în care, să nu uităm că rata inflaţiei a urcat la 4,9%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, ceea ce înseamnă dublu față de nivelul dorit și asumat anterior de BCE. Ne vom mai confrunta cu inflația și la începutul acestui an, după care vom vedea cum scade, mai crede oficialul BCE, dar de-abia în 2024 vom ajunge la ținta de 2%. În aceeași ordine de idei, alți oficiali ai instituției sunt și mai pesimiști cu privire la riscurile inflaționiste și cer măsuri mai rapide și mai radicale pentru a combate fenomenul.

Îți amintesc că, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, instituția a decis că rata dobânzii  la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Totodată, trebuie punctat faptul că oficialii Băncii Centrale Europene au decis să reducă şi mai mult stimulentele dar în acelaşi timp a promis un sprijin consistent pentru 2022, confirmând viziunea sa relaxată cu privire la inflaţie şi sugerând că orice ieşire după mai mulţi ani de politică monetară ultrarelaxată va fi una lentă.

Citește și: