02 mai 2022 | 21:53

Suedia și Danemarca îşi redeschid ambasadele la Kiev, în semn de sprijin pentru Ucraina

ULTIMA ORĂ
Suedia și Danemarca îşi redeschid ambasadele la Kiev, în semn de sprijin pentru Ucraina

Danemarca şi Suedia își redeschid ambasadele de la Kiev, în semn de sprijin pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei. În felul acesta, instituțiile diplomatice ale celor două țări europene vor continua să fie alături de poporul ucrainean, fiind un simbol foarte puternic al solidarității lor.

Noi ambasade se redeschid la Kiev

Suedia își va redeschide, miercuri, ambasada de la Kiev, după ce s-a închis temporar în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat ministrul suedez de Externe pe Twitter.

„Miercuri (n.r. – 4 mai), Ambasada Suediei se va redeschide la Kiev (…) Suedia va continua să fie alături de Ucraina”, a declarat ministrul suedez de Externe, Ann Linde, mulţumind Poloniei pentru că a găzduit reprezentanţa suedeză timp de aproape două luni.

De asemenea, ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, a redeschis ambasada ţării sale în capitala Ucrainei, în timpul unei vizite surpriză în ţara cotropită de ruși. Potrivit oficialului danez, este un simbol foarte puternic al sprijinului oferit de țara lui pentru Ucraina şi poporul ucrainean.

Situaţia de securitate s-a îmbunătăţit în capitala Ucrainei

Odată cu deplasarea soldaților ruși pe frontul de est al Ucrainei şi retragerea lor de la periferia Kievului, situaţia de securitate s-a îmbunătăţit în capitala Ucrainei. Diplomaţia americană a declarat, luni, 2 mai, că speră să-şi redeschidă ambasada de la Kiev până la sfârşitul acestei luni. Ca şi alte instituții diplomatice, ambasada daneză se închisese din cauza situaţiei, iar diplomaţii părăsiseră Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Biden a numit un nou ambasador SUA în Ucraina

Recent, președintele american Joe Biden a desemnat un nou ambasador SUA în Ucraina. Postul rămăsese vacant de aproape trei ani. Casa Albă a transmis vestea guvernului ucrainean în prima zi de Paște, când secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski. Noul ambasador american la Kiev și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în umbra fostei Uniuni Sovietice și a fost nominalizat de liderul de la Casa Albă.

Biden a nominalizat-o pe Bridget Brink ambasadoarea SUA în Ucraina. Instituția diplomatică din capitala Kiev nu are un ocupant cu normă întreagă din 2019, când președintele de atunci Donald J. Trump a dat-o afară ​​pe Marie L. Yovanovitch. Postul a fost ocupat temporar de William B. Taylor Jr., un diplomat veteran pensionat, până la începutul lui 2020, după care a rămas liber în timpul administrației Biden, deși au fost emise avertismente potrivit cărora Rusia plănuia să atace Ucraina.