SUA anulează dreptul constituțional la avort. Curtea Supremă a decis
Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat Roe vs. Wade, o hotărâre istorică din 1973 care a stabilit avortul ca fiind un drept constituțional, care revocă dreptul femeilor și transferă autoritatea asupra procedurii către state.
Avortul, interzis în SUA
Curtea Supremă a abrogat vineri dreptul constituțional la avort pe care îl declarase în urmă cu 49 de ani și a împărțit imediat națiunea în două – între statele care vor interzice această procedură și altele, printre care California, care vor oferi refugiu femeilor care doresc să facă avort.
Într-o hotărâre cu 6-3, judecătorul Samuel Alito a declarat că decizia Roe vs. Wade, pronunțată de Curte în ianuarie 1973, s-a bazat pe opinia eronată că dreptul constituțional al femeii la intimitate îi dă dreptul de a întrerupe viața fetală pe care o poartă în pântece.
„Constituția nu face nicio referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nicio dispoziție constituțională”, a scris Alito. „Roe a fost în mod evident greșit de la început. Raționamentul său a fost excepțional de slab, iar decizia a avut consecințe dăunătoare. …Este timpul să ținem cont de Constituție și să redăm problema avortului reprezentanților aleși ai poporului.”
În dezacord, judecătorii Stephen Breyer, Elena Kagan și Sonia Sotomayor au declarat că hotărârea înseamnă că, în opinia majorității, „din momentul fertilizării, femeia nu are niciun drept de care să vorbească”. Curtea șterge „statutul femeilor ca cetățeni liberi și independenți”, au spus ei, iar hotărârea amenință alte drepturi – inclusiv contracepția și căsătoria între persoane de același sex – în ciuda insistențelor lui Alito că se aplică doar avortului.
California crede că poate fi un sanctuar al avortului într-o națiune post-Roe.
Anticipând hotărârea, 13 state au promulgat „legi de declanșare” care ar interzice avorturile odată ce hotărârea din 1973 ar fi fost abrogată și cel puțin alte 13 state sunt susceptibile de a interzice majoritatea sau toate avorturile în viitorul apropiat, potrivit Institutului Guttmacher, o organizație non-profit care susține dreptul la avort.
Unele state au adoptat o lege care protejează dreptul la avort
În California, unde avortul este protejat prin lege, legiuitorii au lucrat la legi și finanțări pentru a pune avorturile la dispoziția femeilor care fug din statele lor de origine și pentru a le proteja de urmărirea penală în temeiul legilor din acele state, o chestiune care probabil va ajunge în instanță.
Legiuitorii au aprobat, de asemenea, finanțarea suplimentară de 125 de milioane de dolari pentru avorturi propusă de guvernatorul Gavin Newsom pentru femeile din alte state și pentru californienii cu venituri mici.
„California nu va sta cu mâinile în sân în timp ce extremiștii ne retrocedează drepturile constituționale de bază”, a declarat Newsom într-o declarație, după ce un proiect al opiniei lui Alito a fost difuzat pe site-ul Politico pe 2 mai.
„Vom lupta ca naiba, asigurându-ne că toate femeile – nu doar cele din California – vor ști că acest stat continuă să le recunoască și să le protejeze drepturile fundamentale.”
Potrivit unui raport recent al Institutului Guttmacher, hotărârea va crește de la 46.000 la 1,4 milioane numărul femeilor din alte părți ale lumii al căror cel mai apropiat furnizor legal de avorturi se află în California.