30 mart. 2022 | 17:10

Structura anului școlar ar putea fi modificată. Dispar tezele și vor fi introduse cinci module

ULTIMA ORĂ
Structura anului școlar ar putea fi modificată. Dispar tezele și vor fi introduse cinci module

Structura anului școlar s-ar putea modifica radical, printre propunerile analizate fiind înlocuirea semestrelor cu cinci module de învățare, între care să fie intercalate cinci vacanțe. În anul școlar 2022-2023 ar urma să dispară și tezele, însă o soluție concretă privind modalitatea de evaluare a elevilor într-o astfel de structură a anului școlar nu există încă. Mai multe detalii, în continuare.

Structura anului școlar ar putea fi modificată complet

Structura anului școlar s-ar putea schimba radical, potrivit surselor edupedu.ro. Astfel, anul școlar 2022-2023 ar urma să înceapă pe data de 5 septembrie și să se încheie pe 16 iunie, iar structura acestuia să aibă cinci module, separate de vacanțe, unele mai scurte, altele mai lungi.

Modulele ar putea fi împărțite pe o perioadă cuprinsă între șase și opt săptămâni, au declarat surse din cadrul Ministerului Educației.

„Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face“, spun sursele Edupedu.ro.

Mai mult, se preconizează că ar urma să dispară și tezele, cu toate că nu există încă o soluție concretă privind modalitatea de evaluare a elevilor într-o astfel de structură a anului școlar.

„Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE“, au mai spus sursele în urma discuțiilor din ședința Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, care a avut loc în dimineața zilei de azi.

Citește și: Educația din România, în statistici îngrijorătoare: cifrele anului școlar 2020-2021

Cum va arăta calendarul noului an școlar

De asemenea, este important de precizat că anul școlar 2022-2023 ar urma să fie mai lung.

Având în vedere că anul școlar ar putea începe pe 5 septembrie și s-ar putea încheia pe 16 iunie, asta înseamnă că ar urma să aibă 36 de săptămâni și nu 34, așa cum ne-am obișnuit.

Care ar putea fi noua structură a anului școlar:

  • 5 septembrie – 21 octombrie – modul;
  • 22-30octombrie – vacanță de toamnă;
  • 31 octombrie – 21 decembrie – modul;
  • 22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă;
  • 9 ianuarie – 3 februarie – modul;
  • 6 februarie – 10 februarie – vacanță intersemestrială;
  • 13 februarie – 6 aprilie – modul;
  • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară;
  • 19 aprilie – 16 iunie – modul;
  • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară.

Ce spune Președintele Federației Părinților

„Noutatea este că, teoretic, practic nu ni s-a spus acest lucru, dar pe cale de consecință asta rezultă, nu vom mai avea teze și nici semestre. Având în vedere că sunt cinci module nu avem cum să avem cinci teze, pentru că ar fi foarte, foarte mult, de aceea o parte din discuția pe trimestre a căzut, pentru că ar fi însemnat să avem 3 teze încercând să echilibrăm modulele de învățare. Astfel s-a renunțat la ideea de trimestre“ – Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.