10 oct. 2022 | 20:14

Stomacul gol va fi la mare „modă” în 2023, la propriu: prețurile pentru mâncare sar în aer, unde o să ajungem?

ACTUALITATE
Stomacul gol va fi la mare

Inflația explozivă din ultimele luni pune o presiune uriașă pe bugetele familiilor din România. Deși mulți dintre noi simt că au ajuns la capătul puterilor, ce e mai rău de-abia acum urmează să vină.

Noi previziuni economice indică faptul că anul 2023 ne va aduce scumpiri, mai ales la alimentele de bază.

Dacă s-ar scumpi produsele de lux n-ar fi o problemă, dar nu ne mai permitem nici să mâncăm ieftin

În cazul în care s-ar scumpi alimentele de lux, desigur că nu ne-ar afecta. Foarte puțini români pun preparate rare pe masă, mai ales în ultimele luni. Problema este că noile creșteri de prețuri anunțate pentru anul viitor vor lovi în mod direct alimentele de bază, mai ales lactatele.

Laptele sau preparatele din lapte ar trebui să fie nelipsite din alimentația fiecărui om, mai ales a copiilor. Datorită proprietăților nutritive, laptele oferă numeroase avantaje asupra sănătății consumatorului. Doar că doar cei cu bani își vor mai permite în 2023 să cumpere astfel de produse la discreție!

Analizele recent efectuate în plan economic arată că fermierii vor avea probleme financiare anul viitor. Costul de producție a crescut și se va mai majora și-n perioada următoare, iar acest lucru se va reflecta în prețul final, pe care îl va plăti consumatorul la raft!

De asemenea, potrivit noilor date furnizate de Comisia Europeană, fermierii europeni se vor confrunta și cu anumite condiții vitrege pe piața de desfacere, respectiv vor înregistra o cerere mai scăzută.

„Odată cu scăderea în continuare a livrărilor de lapte din UE, și disponibilitatea grăsimilor și a proteinelor din lapte va continua să scadă, chiar mai mult dacă anumiți nutrienți nu sunt asigurați din cauza lipsei lor sau a faptului că nu se găsesc într-o cantitate satisfăcătoare în furaje. Prin urmare, se preconizează că grăsimea din lapte ar putea scădea cu 0,8%, iar conținutul de proteine din lapte chiar mai mult (1%)”, se explică specialiștii din cadrul Comisiei Europene.