Statul parcă are bani „ascunși”: mai scoate un sac și dă din nou românilor cu greutăți. Cine primește ajutorul de data asta

Statul parcă are bani

Parcă nu există zi să nu avem măcar o știre despre o nouă măsură de sprijin deblocată de statul român pentru anumite categorii de beneficiari.

De data aceasta, protagonist este Ministerul Agriculturii care sare în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal care au nevoie de fonduri pentru afacerile lor.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vorbește despre necesitatea măsurilor de sprijin pentru acest sector deosebit de important pentru economia națională, dar și pentru populație, dat fiind anul agricol dificil pe care România îl traversează, măcinată de secetă, dar și de criza energetică.

„Venim în întâmpinarea celor care îşi dedică timpul şi priceperea pentru a asigura prezenţa pe mesele românilor a produselor agricole calitative, într-un context al unui an agricol dificil.

Influenţa factorului de risc secetă ne obligă să ne aplecăm atenţia asupra tuturor sectoarelor de activitate şi să dăm ajutorul de care bravii noştri fermieri au nevoie, mai ales în aceste vremuri complicate”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Cine va fi ajutat de stat, de data aceasta

Ministerul Agriculturii explică faptul că această nouă schemă de sprijin contribuie la asigurarea securităţii alimentare. Ea ar fi dedicată unui număr de 174.500 beneficiari care administrează 144.170 hectare de teren agricol, deci va avea un impact semnificativ în domeniu.

Ministerul a transmis și lista concretă a beneficiarilor acestei măsuri de sprijin, aceasta arătând astfel:

-persoane fizice;
-persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
-persoane juridice; grupuri de producători sau organizaţii de producători;
-structuri din domeniul cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Deși România se confruntă cu deficit bugetar și nu sunt deloc puțini economiștii care cer reducerea cheltuielilor și gestionarea mai atentă a banilor publici, iată că statul găsește resurse pentru a bugeta această măsură. Se pare că bugetul alocat pentru sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal este de peste 126,15 milioane lei. Banii nu vin doar din bugetul național, 63,075 milioane lei sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană, restul de 63,075 milioane lei urmând a fi acoperiți din buget.