18 aug. 2022 | 14:10

Avertisment dur: țara se scufundă în deficite, românii nu mai au bani pentru traiul zilnic și nu ne vom face bine nici în 2023

ACTUALITATE
Avertisment dur: țara se scufundă în deficite, românii nu mai au bani pentru traiul zilnic și nu ne vom face bine nici în 2023

Guvernul României discută joi despre rectificarea bugetară propusă pentru acest an, dar situația financiară a țării nu e deloc văzută cu ochi buni de Consiliul Fiscal.

Economiștii lansează avertismente cu privire la inflația din țară, la deficite, dar și la puterea de cumpărare a oamenilor, care a scăzut, măcinată fiind de scumpiri. Din nefericire pentru noi toți, anul 2023 vine și el cu prețuri piperate.

Specialiștii remarcă, totodată, faptul că există și un context internațional extrem de nefavorabil, mai ales pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Execuția bugetară din acest an se desfășoară sub auspicii extrem de nefavorabile în economia europeană, cu implicații majore asupra economiei românești. Este vorba de criza energetică, dereglarea lanțurilor de producție și aprovizionare, inflația înaltă cvasi-generalizată, efecte exacerbate ale schimbărilor climatice, pandemia și, nu în cele din urmă, războiul din Ucraina.

Aceste evenimente și fenomene formează o combinație de șocuri adverse care pune o presiune extraordinară pe economiile statelor membre ale UE, pe bugetele publice, lovește cumplit traiul oamenilor”, punctează Consiliul Fiscal.

Referitor la prețuri, specialiștii spun că inflația, ce a crescut la niveluri nemaiîntâlnite de mulți ani, amputează drastic puterea de cumpărare și rezervele de economisire ale cetățenilor. Inflație înaltă, chiar dacă în scădere, este prognozată și pentru 2023

România are probleme serioase

„O vulnerabilitate aparte a României este balanța externă unde deficitul de cont curent va depăși în acest an 7% din PIB (7% a fost în 2021), iar gradul de acoperire prin fluxuri negeneratoare de datorie va fi probabil sub 50%.

România este în procedura de deficit excesiv din debutul anului 2020. Ea are de realizat consolidarea fiscală într-un mediu internațional foarte nefavorabil, când veniturile sale fiscale (inclusiv contribuțiile) sunt între cele mai joase din UE – circa 27% din PIB față de media de circa 41% din PIB în UE. Veniturile sale fiscale trebuie să crească în mod substanțial, un laitmotiv al documentelor CF în ultimii ani”, subliniază experții.