Soluțiile ”minune” pentru problemele românilor cu costurile la energie: taxa de solidaritate, piața reglementată

Soluțiile ”minune” pentru problemele românilor cu costurile la energie: taxa de solidaritate, piața reglementată

Piața energiei din România este una foarte volatilă și imprevizibilă, iar primele victime sunt oamenii obișnuiți. În teorie, există mai multe soluții pentru acest dezastru, dar nu toate sunt fezabile în contextul situației din țara noastră.

PSD face parte din coaliția de guvernare de la conducerea țârii, împreună cu PNL și UDMR. Cu toate acestea, dacă urmărești postările de pe Facebook ale lui Marcel Ciolacu și declarațiile sale din cadrul conferințelor de presă, ai crede să face parte dintr-o opoziție imaginară și, după cum zice chiar el, ”se bate” pentru bine românilor. Cea mai nouă manifestare populistă specifică unei campanii electorale cât se poate de agresive vizează măsurile din piața de energie din România, pentru care se lucrează intens la o nouă Ordonanță de Urgență.

Ce urmează pentru români, când vine vorba de facturile la energie

Conform spuselor președintelui social – democrat, Marcel Ciolacu, partidul pe care îl reprezintă ”se luptă” ca în noul OUG să fie incluse mai multe măsuri care să sancționeze printr-o ”contribuție de solidaritate” toți actorii din domeniu, producători, traderi, distribuitori, furnizori. În același timp, face presiune pentru reglementarea pieței energetice pentru cel puțin doi ani.

PSD îi va proteja atât pe români, cât şi companiile care produc în România pentru a rezista şocurilor produse de criza energetică! În urma insistenţei noastre, Guvernul va adopta rapid soluţiile corecte care să apere populaţia şi economia pe timpul iernii şi să pună capăt lăcomiei noilor băieţi deştepţi din energie”, scrie Ciolacu, pe Facebook.

Insistând pe rolul social – democraților în această ecuație, Ciolacu adaugă: ”PSD a insistat ca cetăţenii să plătească în continuare, în această iarnă, preţuri plafonate la energie şi gaze. La fel şcolile, spitalele, căminele de copii şi de bătrâni şi alte instituţii publice cu un rol social major”.

”Aşa cum au anunţat, astăzi, colegii mei Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, IMM-urile şi firmele din industria alimentară sunt pentru noi o prioritate strategică, de aceea consumul acestora trebuie compensat în proporţie de 85%. Este singura soluţie pentru a ne putea susţine economia, locurile de muncă şi necesarul de hrană al ţării!”, mai atrage atenția preşedintele PSD în postarea de pe Facebook.

Deși, repet, PSD face parte din coaliția de guvernare, Ciolacu folosește un limbaj agresiv tocmai pentru a transmite ideea că este în conflict cu ”puterea”, putere din care face parte. ”PSD se bate ca în noua ordonanţă de urgenţă toţi actorii din energie – producători, traderi, distribuitori, furnizori să plătească o contribuţie de solidaritate, calculată ca procent din ceea ce depăşeşte preţul de referinţă, plus o marjă decentă de profit”.