Soluția pentru criza globală de cipuri și semiconductori vine de la Intel: cât costă
Intel ar putea anunța în curând o achiziție de aproape șase miliarde de dolari, care ar da un impuls afacerii sale de turnătorie.
Potrivit The Wall Street Journal, se pare că gigantul de cipuri a încheiat un acord pentru achiziționarea companiei israeliene de cipuri Tower Semiconductor. Intel a anunțat că a achiziționat Tower Semiconductor pentru 5,4 miliarde de dolari sau 53 de dolari per acțiune în numerar.
CEO-ul companiei, Pat Gelsinger, a declarat: „Portofoliul de tehnologie de specialitate al Tower, acoperirea geografică, relațiile profunde cu clienții și operațiunile de prim-serviciu vor ajuta la extinderea serviciilor de turnătorie ale Intel și la promovarea obiectivului nostru de a deveni un furnizor major de capacitate de turnătorie la nivel global”.
Intel a făcut o achiziție importantă
Compania Tower, care are o valoare de piață de aproximativ 3,6 miliarde de dolari, produce diferite tipuri de cipuri pentru clienții din diverse industrii, inclusiv producătorii de automobile și producătorii de echipamente medicale și industriale.
Site-ul său web arată că are șapte unități de fabricare situate în Israel, Italia, SUA și Japonia, producând cipuri de 15, 20 și 30 de centimetri. Conform publicației Tom’s Hardware, procesele de producție pe care le folosește nu sunt de ultimă generație, dar oricum cipurile pe care le produce nu au nevoie de cele mai noi tehnologii. Tower trebuie doar să genereze în mod fiabil și regulat volume mari de cipuri.
Înainte de Tower, Intel a fost în discuții pentru a cumpăra producătorul mult mai mare de cipuri AMD GlobalFoundries pentru aproximativ 30 de miliarde de dolari. Totuși, nu a reușit, iar GlobalFoundries a ales să urmeze o ofertă publică inițială.
Intel și-a lansat serviciile de turnătorie în 2021, când a pus la bătaie 20 de miliarde de dolari pentru a construi două fabrici din Arizona și a explicat că va fi condusă ca unitate de afaceri proprie.
La începutul acestui an, compania și-a dezvăluit, de asemenea, planurile de a construi o instalație masivă de semiconductori în Ohio, care speră să devină „cea mai mare locație de producție de siliciu de pe planetă”. Va folosi fabricile din complex pentru a-și fabrica atât cipurile proprii, cât și cipurile pentru clienții din serviciile sale de turnătorie.