14 dec. 2021 | 16:50

Procesoarele Intel Core de generația a 12 – a: performanța de care ai nevoie, exact când îți trebuie [P]

ACTUALITATE
Procesoarele Intel Core de generația a 12 – a: performanța de care ai nevoie, exact când îți trebuie [P]

Cei de la Intel au o lungă experiență când vine vorba de a crea cele mai bune procesoare de pe piață, iar cu generația a 12-a de Intel Core, acest trend continuă. Față de anii trecuți, însă, diferențele sunt substanțiale.

În fiecare an, de mai bine de un deceniu, americanii de la Intel au lansat o nouă serie de procesoare Intel Core, destinate celor mai pretențioși dintre utilizatori. Încă din 2009, cu seria Lynnfield pe arhitectură Nehalem, aceste cipuri au fost gândite pentru gameri, creatori de conținut și oameni care vor să profite la maxim de timpul petrecut în fața calculatorului. Când timpul costă bani, încă de pe atunci, nu prea aveai de ce să te mai uiți în alt parte. Singura variabilă era bugetul și, din acest motiv, optai pentru un Intel Core i3, Core i5 sau Core i7. Între timp, a mai apărut și seria Core i9.

În 2021, cu noile procesoare de generația a 12-a, întregul mod de lucru s-a schimbat radical în interiorul procesorului, pentru ca tu să-ți poți vedea de treabă mai repede și mai bine. Ca referință, discutăm de cipuri pe microarhitectură Golden Cove și Gracemont, din seria Alder Lake.

intel-12th-gen-official

Intel Core, la generația a 12-a

Cum a făcut-o de mai multe ori în ultimele decenii, pe final de 2021, Intel schimbă din nou regulile jocului în materie de procesoare pentru PC-uri. Înainte să detaliez însă particularitățile care fac diferența, merită să ai în vedere că toate procesoarele noi Intel Core 12th Generation vin la pachet cu SSE4.1, SSE4.2, AVX, AVX2, FMA3, Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST), Intel 64, XD bit (an NX bit implementation), Intel VT-x, Intel VT-d, Hyper-threading, Turbo Boost, AES-NI, Smart Cache, Thread Director, DL Boost, GNA 3.0.

Pe partea de hardware, toate procesoarele noi sunt compatibile cu medii de stocare Intel Optane, memorii DDR5 – 4800 și DDR4 – 3200. Nu lipsește suportul pentru PCI Express 5.0 cu până la 16 căi de lucru (lane-uri) și 4 căi de PCIe 4.0. Cu alte cuvinte, ai din start asigurată compatibilitatea cu cele mai noi, mai pretențioase și performante plăci video și medii de stocare de ultimă generație.

Nu în ultimul rând, multiplicatoarele sunt deblocate pentru amatorii de overclocking, în cazul procesoarelor din seriile K și KF, iar nivelul de flexibilitate oferit entuziaștilor este mai mare ca niciodată. Aplicația Intel Extreme Tunning Utility a fost actualizată pentru a te ajuta să supratactezi atât nucleele P, cât și cele E, separat.

Tot la capitolul conectică, procesoarele Intel Core de generația a 12-a suportă în mod implicit Wi-Fi 6E (Gig+). Acest detaliu se traduce prin canale de comunicații ultra rapide, dedicate, pe care dispozitivele tradiționale, pur și simplu, nu le pot oferi. În final, Wi-Fi 6E de la Intel îți furnizează o conectivitatea fără fir de aproape trei ori mai rapidă ca înainte, fără interferențe. Așa, te bucuri atât de o performanță deosebită în teleconferințele tale pentru muncă, dar și în sesiunile de streaming pe Netflix sau HBO Go.

Sistemele cu noile procesoare Intel vin la pachet și cu Thunderbolt 4, cea mai nouă generație a vesatilului port, interfață și standard de comunicații. Asta înseamnă că PC-ul tău se poate conecta cu ușurință la mai multe monitoare 4K, dar și accesorii de mare viteză printr-un singur cablu reversibil.

Intel 12th

Intel Core 2021, ce s-a schimbat este totul

Spre deosebire de generațiile anterioare de procesoare, Intel a schimbat complet arhitectura nucleelor din noile cipuri. Acum, nu mai sunt toate nucleele la fel din prisma performanțelor și a funcționalității. În schimb, s-a optat pentru un sistem hibrid, o combinație de nuclee (core-uri) P – Performanță și nuclee E – Eficiență.

Ideea de bază din spatele noului sistem este ca procesorul să nu se mai joace atât de mult cu frecvențele de lucru, cât să-ți oprească sau să-ți pornească nucleele de care ai nevoie, în funcție de activitatea pe care o întreprinzi. Deși s-ar putea să sune complicat la prima vedere, mecanismul este unul cât se poate de prietenos și eficient, atât din prisma performanței, cât și a consumului energetic.

Pentru că majoritatea utilizatorilor optează pentru procesoare noi de dragul sporului de performanță, este important de reținut că nucleele P din noile Intel Core de generația a 12-a sunt cele mai rapide create până la ora actuală, din portofoliul companiei americane. Au fost create pentru a maximiza eficiența în cazul sarcinilor pretențioase pe un singur thread sau flux de lucru. În plus, livrează o performanță deosebită și în cazul activităților foarte solicitante, precum gaming sau design 3D.

În același timp, nucleele E – eficiente livrează o performanță deosebită în cazul sarcinilor optimizate pentru multi-threading, acele sarcini care pot apela mai multe fluxuri de lucru simultan, precum randările de imagini. De asemenea, se asigură că sarcinile de fundal din Windows nu sunt neglijate, cât timp te joci, faci editare video sau proiectare 3D.

În final, fără niciun fel de intervenție din partea utilizatorului, nucleele de performanță și cele de eficiență conlucrează împreună cu sistemul de operare și cu Intel Thread Director, o opțiune integrată la nivel hardware. Acesta din urmă este instrumentul care monitorizează, analizează și ghidează în timp real sarcinile sistemului de operare către nucleele potrivite, la momentul potrivit. Partea magică este că acest proces este unul cât se poate de dinamic, se adaptează la ce este nevoie, la nevoile computaționale, nu merge pe niște reguli statice, bătute în cuie.

Procesoarele Intel Core de generația a 12-a sunt cele mai inteligente și performante cipuri computaționale din portofoliul producătorului american. Asta înseamnă că sunt perfecte pentru o varietate de sarcini, sunt mai rapide ca în anii trecuți și, în același timp, folosesc energia consumată în cel mai eficient mod cu putință. Te ajută când ai nevoie de ele și ”se liniștesc” atunci când vrei să te concentrezi pe ceva mai simplu sau să te relaxezi.

Noile procesoare Intel 12th Generation – pot fi cumpărate din rețeaua de parteneri ASBIS România, distribuitor oficial în țara noastră a produselor Intel.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele