Soluția găsită de Bulgaria, după ce negocierile cu Gazprom au eșuat. Cum evită penuria de iarnă

Soluția găsită de Bulgaria, după ce negocierile cu Gazprom au eșuat. Cum evită penuria de iarnă

Compania bulgară de gaze naturale de stat, Bulgargaz, va lansa marți trei licitații pentru gaz natural lichefiat (GNL) pentru a evita penuria de iarnă și pentru a asigura securitatea energetică pe termen lung, a declarat directorul general Denitsa Zlateva.

Niciun rezultat după negocierile dintre Bulgaria și Gazprom

Țara balcanică era aproape în totalitate dependentă de gazul rusesc înainte ca Moscova să întrerupă livrările în luna august, iar acum se luptă să asigure aprovizionarea suficientă la prețuri accesibile pentru întreprinderile din cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.

Cabinetul interimar care a preluat mandatul în august, după prăbușirea coaliției conduse de premierul reformist Kiril Petkov, care a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble, a cerut Gazprom să ia în considerare posibilitatea de a restabili livrările către Bulgaria.

De asemenea, acesta poartă discuții cu Azerbaidjanul pentru a crește livrările de gaze în timpul iernii.

De asemenea, Bulgaria ia în considerare deschiderea unor licitații pentru gazoducte din Turcia vecină, a declarat ministrul interimar al energiei, Rossen Hristov.

„Nu închidem ușa nimănui”, a declarat Hristov reporterilor, adăugând că Bulgaria își propune să cumpere 130-150% din gazul de care are nevoie în cazul în care un furnizor nu reușește să livreze.

Bulgargaz și-a prezentat propunerile către Gazprom, dar nu au existat încă evoluții, a spus Hristov.

Licitații pentru gaze

Ministrul a declarat anterior că Bulgaria trebuie să facă presiuni pentru gazul contractat de la Gazprom, care a fost cumpărat la prețuri mai mici decât cele disponibile pe piețele spot și a fost pentru livrări până la sfârșitul anului 2022.

Bulgaria a cerut Gazprom să livreze ceea ce era datorat în baza contractului, în livrări reprogramate până la sfârșitul sezonului de încălzire din primăvara anului viitor.

Bulgargaz va deschide o licitație pentru livrări de GNL pentru ultimele două luni ale anului, a declarat directorul general Zlateva. Bulgargaz va căuta aproximativ 142 de milioane de metri cubi (mcm) de gaz pentru noiembrie și aproximativ 190 mcm pentru decembrie.

De asemenea, compania va căuta oferte pentru livrări de GNL pe tot parcursul anului 2023 pentru un total de 1,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) și va lansa un proces de șase luni pentru livrări de GNL de 1 mld. mc pe an din 2024 până în 2034, a spus ea.

Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Ea primește aproximativ 1 bcm pe an din Azerbaidjan în cadrul unui contract pe termen lung.