28 feb. 2022 | 09:19

Soluția ciudată pentru criza forței de muncă din România vine din Ucraina: câți lucrează deja

ACTUALITATE
Soluția ciudată pentru criza forței de muncă din România vine din Ucraina: câți lucrează deja

În contextul nefericit al războiului din Ucraina, aproape 57.000 de ucrainieni au intrat în România. Autoritățile se așteaptă ca numărul acestora să crească.

Dintre persoanele care se refugiază în România, o parte ar putea alege să rămână aici o perioadă mai lungă. În acest sens, accesul cât mai ușor pentru aceste persoane pe piața muncii devine important.

Aproape 2.700 de persoane provenind din Ucraina sunt în prezent angajate în România, potrivit datelor Profit.ro. Numărul acestora este în urcare, față de 1.062 la finalul anului 2020.

Refugiații din Ucraina au nevoie de locuri de muncă

Guvernul român analizează accesul cetățenilor ucraineni pe piața muncii, pentru că un număr semnificativ de persoane se refugiază în România pentru a scăpa de conflictul care se extinde în Ucraina.

Conform datelor din Revisal, numărul de contracte ale unor cetățeni provenind din Ucraina este de aproape 2.700 acum, față de 2.334 la finele lunii decembrie a anului trecut și 1.062 în decembrie 2020.

În acest sens, mulți angajatori se plâng de lipsa angajaților, iar România are stabilit, din acest motiv, un contingent mare, de 100.000 de lucrători străini pentru acest an.

„În funcție de evoluția situației, ar putea fi luate măsuri. Accesul la locuri de muncă nu este o chestiune de zile, dar trebuie pregătit pentru cei care rămân și vor să lucreze. Sunt măsuri care se pot lua în ce privește birocrația, cum ar fi documente pentru familiile celor care lucrează deja sau prelungirea perioadei de 90 de zile. Sunt probleme și de domiciliu și acte la angajare, iar autoritățile pot introduce facilități în ce privește birocrația. Este important și locul în care vor fi cazate aceste persoane. Piața muncii din București-Ilfov poate absorbi forță de muncă altfel față de Suceava. Autoritățile ar trebui să aibă în vedere, însă, și sprijinul pe care îl pot acorda, de exemplu, unor femei cu copii. Mulți oameni nu vor putea lucra. Angajatorii ar fi dispuși, dar trebuie relaxate procedurile. Până acum am văzut o mobilizare a cetățenilor, dar baza o poate asigura doar statul”, a declarat pentru Profit.ro Mihaela Grigore, expert în legislația muncii.