Soldații ruși de la Zaporojie, internați cu simptome de radiații. Ministerul rus al Apărării spune că aceștia au fost otrăviți
Soldații ruși care se aflau pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie au fost trimiși la secția de terapie intensivă cu simptome de radiații. Ministerul Apărării al Federației Ruse nu recunoaște că aceștia au fost expuși, susținând că ocupanții au prezentat semne de otrăvire gravă.
Soldații de la centrala ocupată din Zaporojie, internați la terapie intensivă
Despre acest lucru a povestit paramedicul Bohdan Bondarenko, care se află pe linia întâi.
„După cum a scris Ministerul Apărării al Federației Ruse, „la 31 iulie, soldații ruși care executau sarcini în regiunea Zaporojie au fost duși la un spital militar.
Soldații prezentau semne de otrăvire severă, examinarea a relevat prezența unei otrăvuri organice de origine artificială”.
În prezent, soldații ruși de la centrala nucleară se află la terapie intensivă, ei sunt examinați de specialiști ai Institutului principal de cercetare și testare a medicinei militare al Ministerului Apărării din Rusia”, a declarat Bondarenko.
Potrivit acestuia, simptomele raportate de mass-media pot indica o boală de radiații.
Rușii vorbesc despre otrăvire, dar soldații au simptome de radiații
„Rușii, bineînțeles, vorbesc despre otrăvire chimică, dar ei au adus răniții de la centrala nucleară. Ca să nu mai vorbim de nivelul de încredere în informațiile rusești. Este vorba despre botoxină”, spune paramedicul.
De asemenea, Bondarenko a amintit că, cam în această perioadă, Federația Rusă a bombardat ZNPP.
Compania ucraineană Energoatom a anunțat o posibilă scurgere de radiații de la centrală. În același timp, specialiștii Rosatom și-au scos angajații din stație în regim de urgență. Iar inspectorilor AIEA li s-a refuzat accesul la stație de către ocupanți.
Centrala de la Zaporojie, un adevărat pericol
Apărătorul ucrainean a atras atenția asupra faptului că acțiuni similare au fost observate în prima lună după dezastrul de la Cernobîl. La acea vreme, conducerea URSS a ascuns și distorsionat cu disperare adevărul, ceea ce a dus la consecințe catastrofale pentru sănătatea și viața a milioane de oameni, precum și pentru însuși guvernul sovietic.
„Acum, înainte de a fi prea târziu, trebuie să facem tot posibilul pentru a obține o imagine reală a situației de la centrală. Trebuie să demilitarizăm imediat stația și să o punem sub controlul ONU, al AIEA sau al unei alte structuri independente.
Aceasta este o chestiune de supraviețuire. Sunt conștient de nivelul capacităților organizațiilor internaționale, sau mai degrabă de nivelul lor de neputință, dar nu există încă o altă soluție”, a conchis Bondarenko.
La 4 martie, trupele rusești au capturat Energodar din regiunea Zaporojie, orașul în care se află centrala nucleară. La 21 iulie, s-a aflat că ocupanții ruși au plasat deja echipamente militare, explozibili și arme în sala motoarelor centralei nucleare.
Directorul general al AIEA, Raphael Grossi, a declarat că centrala nucleară din Zaporojie a scăpat complet de sub controlul agenției, iar principiile de securitate nucleară de la centrală au fost încălcate. La 11 august, armata rusă a bombardat de patru ori centrala nucleară Zaporojie.