01 iul. 2022 | 15:19

Rusia oferă noi explicații despre Insula Șerpilor. Deși trupele s-au retras, zona rămâne sub controlul lor

ULTIMA ORĂ
Rusia oferă noi explicații despre Insula Șerpilor. Deși trupele s-au retras, zona rămâne sub controlul lor

Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova și bombardată masiv în ultimele săptămâni. Anunțul a fost făcut chiar de Ministerul Apărării: „La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, spunând că această decizie ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

Armata rusă a plecat de pe Insula Șerpilor

Update 1 iulie, ora 15.15. Rusia recunoaște acum că a retras garnizoana militară de pe Insula Șerpilor cu scopul de a-și salva luptătorii. Anterior, ministerul rus al Apărării a susținut că plecarea a fost „un gest de bunăvoință”.

Deputatul Dumei de Stat din regiunea Crimeea, Alexei Cerniak, a spus, pentru agenția rusă RIA Novosti, că „după transferul de armament din țările occidentale în Ucraina, pentru a salva viețile personalului militar, a fost efectuată o operațiune de succes de retragere de pe insulă”.

„Tacticile în timpul ostilităților pot fi diferite. În timpul unei operațiuni militare, Rusia, în primul rând, se gândește să salveze viețile luptătorilor săi”, a explicat acesta.

Cu toate acestea, rușii afirmă că insula, aflată la doar câteva zeci de kilometri de România, rămâne sub controlul „flotei și al Forțelor Aerospațiale Ruse”.

Update 1 iulie, ora 07.44. Imaginile publicate de Maxar Technologies arată mai multe vehicule și clădiri distruse în partea de nord a Insulei Șerpilor, situată în Marea Neagră, la 35 de kilometri sud de Ucraina continentală. Soldații ruși au fugit la scurt timp după ce trupele ucrainene au tras asupra lor, folosindu-se de obuzierul autopropulsat Bohdana.

Știrea inițială: Rusia și-a retras, joi, forțele de pe Insula Șerpilor, unde s-a confruntat cu atacuri necruțătoare din partea Ucrainei, dar și-a continuat efortul de a încercui provincia estică Luhansk. Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea trupelor de lângă portul Ucrainei de la Marea Neagră, Odesa, decizia fiind descrisă drept un „gest de bunăvoință”. De cealaltă parte, armata ucraineană a declarat că rușii au fugit de pe insulă cu două bărci cu motor în urma unui atac cu artilerie și rachete.

Explicația oferită de Moscova

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, locotenent-generalul Igor Konașenkov, a insistat că plecarea este menită să demonstreze că „Federația Rusă nu împiedică eforturile Națiunilor Unite de a stabili un coridor umanitar pentru preluarea produselor agricole de pe teritoriul Ucrainei”.

Kievul susține altceva

În schimb, presa de la Kiev susține că, în urma unui atac masiv al forțelor ucrainene, efectuat în cursul nopții de ieri, militarii ruși au părăsit în grabă Insula Șerpilor. Comandamentul Operațional Sud al forțelor armate ucrainene a precizat, în urmă cu puțin timp, că „ocupantul a evacuat pe fugă garnizoana de pe Insula Șerpilor”, folosind bărci de viteză. Motivul ar fi o „altă etapă reușită a operațiunii militare ucrainene, în urma loviturilor de rachete și artilerie”.

Plecarea rușilor facilitează exporturile de cereale din Ucraina

Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia că blochează porturile ucrainene pentru a preveni exporturile de cereale, contribuind la criza alimentară globală. Moscova a negat totul, spunând că Ucraina trebuie să elimine minele marine din Marea Neagră, pentru a permite navigarea în siguranță. Turcia a încercat să încheie un acord privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina, dar discuțiile nu au dus la niciun progres rapid, Kievul exprimându-și îngrijorarea că Rusia ar putea folosi acordul pentru a lansa un atac asupra Odesei.

Atacuri puternice frevente

Forțele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor în primele zile ale războiului, pentru a controla zona și a pregăti un atac asupra Odesei. Țărmul a ajuns să simbolizeze rezistența ucraineană la invazia rusă. Apărătorii ucraineni de pe insulă au fost capturați de ruși, apoi eliberați ca parte a unui schimb de prizonieri.

De când insula a fost cucerită de ruși, armata ucraineană a bombardat fără încetare o mică garnizoană rusă și mijloacele de apărare aeriană staționate acolo. În estul Ucrainei, joi, Moscova a continuat să preia controlul asupra întregii regiuni Donbas. Se concentrează asupra orașului Lisiciansk, ultimul bastion ucrainean rămas în provincia Lugansk.