24 mart. 2022 | 07:25

Situația complicată a unui accident cu o mașină din Ucraina: toți șoferii români trebuie să știe asta

ACTUALITATE
Situația complicată a unui accident cu o mașină din Ucraina: toți șoferii români trebuie să știe asta

Un număr semnificativ de mare de mașini înmatriculate în Ucraina intră zilnic în România, din cauza războiului de peste graniță.

Important de știut pentru șoferi este că orice vehicul care intră pe teritoriul României trebuie să dețină obligatoriu asigurare RCA ori o asigurare de frontieră a cărei funcționalitate este practic aceeași ca a unui RCA, cum ar fi Cartea Verde.

Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, în colaborare cu XPRIMM și BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, a lansat un Ghid  denumit „Ce faci în cazul unui accident cu o mașină din Ucraina?”.

Când vinovat este șoferul vehiculului ucrainean

Dacă vehiculul din Ucraina este asigurat cu o poliță Carte Verde eliberata de un asigurator din Ucraina, atunci persoana păgubită din România se va putea adresa corespondentului Carte Verde al asigurătorului din Ucraina de pe teritoriul României, care se va ocupa de gestionarea cazului.

În măsura în care nu se reușește identificarea corespondentului pentru asistență, te poți adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, dacă vehiculul ucrainean era asigurat cu o poliță Carte Verde.

Dacă vehiculul din Ucraina este asigurat cu o poliță de asigurare de frontiera eliberata la intrarea în România, atunci pentru soluționarea daunei te poți adresa direct companiei emitente, una dintre cele doua companii de asigurare romanești care a încheiat asigurarea respectiva de frontiera pentru vehiculul ucrainean.

În cazul în care mașina ucraineana nu este asigurată, șoferul român/persoana păgubită se va adresa tot Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România pentru a gestiona dosarul de dauna.

Când vinovat este șoferul vehiculului înmatriculat în România

În situația unui accident auto în care șoferul român este vinovat de producerea accidentului, șoferul/persoana păgubită din Ucraina se poate adresa direct asigurătorului RCA al vehiculului vinovat, care va deschide și va gestiona dosarul de daună.

Dacă în urma accidentului rezultă și vătămări corporale sau decese, atunci se fac cercetări la fața locului și este posibil ca rezolvarea cazului și stabilirea vinovatului de producerea accidentului și evaluarea întinderii prejudiciului să dureze mai mult timp decât în situațiile prezentate succint mai sus și care ar fi fost soldate doar cu daune materiale.

Și pentru aceste cazuri, avizarea daunei se face la fel că în situațiile exemplificate mai sus.

ghid accident ucraina