Sirenele de război au răsunat lângă România. Tensiuni în Balcani, ce a făcut minoritatea sârbă în Kosovo
Tensiuni majore chiar lângă România. S-au tras focuri de arme și sirenele de război au răsunat în apropiere de țara noastră. Problemele dintre Kosovo și Serbia se întețesc, iar autoritățile sârbești spun ca s-a ajuns „la un punct fierbinte” în relația cu Kosovo.
Probleme între Kosovo și Serbia
Update 1 august, ora 18.13. Minoritatea sârbă din Kosovo a înlăturat baricadele ridicate în nordul teritoriului, după amânarea de către Pristina a măsurilor pe care sârbii le consideră ofensatoare. Potrivit AFP, protestatarii au mutat din drum camioanele şi alte vehicule grele care blocau accesul la un post frontalier cu Serbia.
Știrea inițială: Vehicule blindate ale forțelor speciale din Kosovo au fost văzute în orașul Kosovska Mitrovica, iar într-o localitate din nordul țării, în care populația este majoritar sârbă, au fost auzite împușcături.
Totul a pornit de la problema plăcuțelor de înmatriculare și a documentelor de călătorie pentru vizitatorii din Serbia.
Autoritățile kosovare au declarat la începutul zilei de 1 august că au fost de acord să amâne punerea în aplicare a două regulamente privind plăcuțele de înmatriculare auto și documentele de călătorie pentru vizitatorii din Serbia, după consultări cu reprezentanții SUA și ai Uniunii Europene.
Oficialii au declarat că noile reglementări vor fi amânate cu 30 de zile după ce baricadele instalate la punctele de trecere a frontierei de către etnicii sârbi din Kosovo vor fi înlăturate.
Liderii kosovari „au avut contacte și întâlniri cu factori internaționali americani și europeni”, se arată într-o declarație guvernamentală.
Decizia autorităților din Kosovo
„În urma acestora, guvernul kosovar și-a luat angajamentul de a amâna punerea în aplicare a celor două decizii datate 29 iunie 2022 până la 1 septembrie 2022… din momentul în care toate baricadele vor fi îndepărtate și se va stabili libertatea deplină de circulație pe toate drumurile din nordul Kosovo”.
Oficialii guvernamentali au adăugat că noile reglementări vor continua să fie puse în aplicare până când baricadele vor fi îndepărtate de către protestatari.
La sfârșitul zilei de 31 iulie, ambasadorul SUA la Pristina, Jeffrey Hovenier, a îndemnat Kosovo să amâne punerea în aplicare a reglementărilor cu 30 de zile „deoarece se pare că există dezinformare și neînțelegere a acestor decizii”.
„Sperăm că vom lucra cu acest guvern și cu colegii din Uniunea Europeană pentru a ne asigura că aceste acorduri sunt mai bine înțelese și astfel să scădem tensiunile”, a adăugat el
De asemenea, Hovenier a făcut apel la protestatari să înlăture blocajele și să permită fluidizarea traficului, adăugând că „calea corectă este dialogul civil”.
Misiunea condusă de NATO în Kosovo, pregătită să intervină
Misiunea condusă de NATO în Kosovo a declarat, de asemenea, la 31 iulie, că monitorizează situația „tensionată” din municipalitățile din nordul țării și că este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol”.
La 31 iulie, etnicii sârbi din nordul Kosovo au blocat drumurile din apropierea a două puncte cheie de trecere a frontierei cu Serbia, în timp ce tensiunile au crescut în regiune cu o zi înainte de intrarea în vigoare a două reglementări guvernamentale care implică plăcuțe de înmatriculare și documente de identitate emise de sârbi.
Guvernul kosovar declarase că, începând cu 1 august, călătorilor care sosesc din Serbia li se vor schimba documentele emise de Serbia cu noi documente de identificare intrare-ieșire emise de Pristina, valabile trei luni.
Această politică corespunde unei practici de lungă durată aplicate de Belgrad pentru cetățenii kosovari care vizitează Serbia.
În plus, un nou regulament privind plăcuțele de înmatriculare ar urma să intre în vigoare la 1 august.
Etnicii sârbi din nordul Kosovo folosesc, încă de la războiul din 1999, plăcuțe de înmatriculare emise de instituțiile sârbe cu acronime ale orașelor kosovare, cum ar fi KM (Kosovska Mitrovica), PR (Prishtina) sau UR (Urosevac).
Guvernul din Kosovo, aliat al SUA, consideră aceste plăcuțe de înmatriculare ilegale, dar le-a tolerat în patru municipalități din nordul țării cu majoritate sârbă.
În conformitate cu noile reglementări, autoritățile kosovare ar urma să ceară ca aceste plăcuțe să fie înlocuite cu plăcuțe eliberate în Kosovo, cu acronimul „RKS” pentru Republica Kosovo. Proprietarii de autovehicule vor avea timp până la sfârșitul lunii septembrie pentru a face aceste schimbări.
Poliția kosovară a închis punctele de trecere a frontierei de la Jarinje și Brnjak
La sfârșitul zilei de 31 iulie, poliția kosovară a anunțat că a închis punctele de trecere a frontierei de la Jarinje și Brnjak pentru călătorii și circulația vehiculelor din cauza blocajelor instituite de protestatari.
„Toți cetățenii sunt notificați să folosească alte puncte de frontieră pentru circulație”, a precizat poliția kosovară.
Disputa legată de vehicule a izbucnit în septembrie 2021, după ce autoritățile kosovare au ordonat tuturor șoferilor care intră în Kosovo din Serbia să folosească plăcuțe de înmatriculare temporare, imprimate pentru 60 de zile, ca răspuns la măsurile luate în Serbia împotriva șoferilor din Kosovo, măsuri care sunt în vigoare din 2008, când țara și-a declarat independența față de Belgrad.
La acea vreme, sârbii din nordul Kosovo au blocat punctele de trecere Jarinje și Brnjak cu vehicule și baricade improvizate, în timp ce guvernul kosovar a trimis unități de poliție, iar avioane și elicoptere militare sârbe au survolat frontiera într-o demonstrație de forță.
Serbia nu recunoaște independența Kosovo și nici dreptul său de a impune reguli și reglementări, cum ar fi înmatricularea mașinilor și camioanelor.
Majoritatea țărilor UE recunosc Kosovo, însă Rusia și China, aliați ai Serbiei, nu o fac.
UE a încercat să medieze un dialog între cei doi vecini din Balcani de peste un deceniu, dar până acum eforturile nu au reușit să obțină o normalizare a legăturilor.