26 iul. 2022 | 18:24

Singura țară din Europa care a votat împotriva planului de urgență privind gazele. Aspectul important menționat în document

ULTIMA ORĂ
Singura țară din Europa care a votat împotriva planului de urgență privind gazele. Aspectul important menționat în document

Planul de urgență privind gazele a fost aprobat în această dimineață de Consiliul UE pentru Energie, un singur vot împotriva măsurii venind din partea Ungariei, după cum au menționat surse diplomatice. Pentru ca planul să fie aprobat a fost nevoie de o majoritate calificată, ceea ce face ca votul împotrivă al Ungariei să fie irelevant.

Ungaria s-a opus planului de urgență UE privind gazele

Noul text modificat pentru planul de urgență în domeniul energiei prevede o reducere excepțională a consumului de gaze care poate ajunge până la -15% până la -7%.

Reducerea obligatorie a cererii cu 8 puncte va fi pusă în aplicare atunci când „statele membre demonstrează că interconectarea lor cu celelalte în ceea ce privește capacitățile tehnice de export, în comparație cu rata anuală de consum de gaze în 2021, este mai mică de 50% și că capacitățile de interconectare către alte state membre au fost utilizate pentru transportul de gaze în proporție de cel puțin 90% până în luna precedentă”, se arată în text.

În preambulul textului se menționează, de asemenea, un plafon de preț, ca parte a „considerațiilor” inițiale.

„Ca urmare a solicitării Consiliului European, Comisia explorează, de asemenea, împreună cu partenerii noștri internaționali, modalități de limitare a creșterii costurilor energiei, inclusiv opțiunea introducerii unui plafon temporar al prețurilor la importuri, continuând în același timp să optimizeze funcționarea pieței europene a energiei”, se arată în text, care ar urma să răspundă și solicitărilor Italiei.

Sistem de alertă la nivel UE

Miniștrii energiei din UE au convenit astăzi, în cadrul Consiliului extraordinar pe probleme de energie de la Bruxelles, asupra unui sistem de alertă de iarnă la nivelul întregului bloc, care să declanșeze reduceri obligatorii ale consumului de gaze naturale.

„Aceasta nu a fost o misiune imposibilă”, a declarat președinția cehă a Consiliului.

„Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaze naturale în perspectiva iernii care se apropie.”

Doar Ungaria a informat Consiliul că intenționează să voteze împotriva acordului în timpul procedurii scrise, au declarat trei diplomați UE.

Singurele schimbări noi sunt modificările aduse la trei considerente:

Formularea referitoare la țările care depun „toate eforturile pentru a păstra toate capacitățile de producție de energie electrică care nu depind de aprovizionarea cu gaze importate” nu se mai referă exclusiv la energia nucleară și la sursele regenerabile.

Documentul solicită acordarea unei atenții speciale pentru protejarea consumatorilor care utilizează sisteme de încălzire centralizată pe bază de gaz în perioade de criză.

Un nou paragraf subliniază că țările „ar trebui să poată limita temporar reducerea obligatorie a cererii atunci când este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze, inclusiv atunci când un stat membru se confruntă cu o criză de energie electrică”.