08 sept. 2022 | 13:40

Și bancherii plâng câteodată: bate vântul în buzunarele băncilor, iar românii pot profita și câștiga bani din asta

ACTUALITATE
Și bancherii plâng câteodată: bate vântul în buzunarele băncilor, iar românii pot profita și câștiga bani din asta

Se conturează noi probleme pentru sectorul bancar românesc, dar acest moment de cumpănă poate reprezenta o oportunitate pentru clienți.

Se vorbește tot mai intens despre o lichiditate a băncilor prezente pe piața din România, în raport cu Banca Națională, aceasta este problema cea mai arzătoare, în momentul de față, a bancherilor noștri.

Se pare că banca noastră centrală a decis să aplice o politică foarte strictă de lichiditate în ultima lună de vară. Acțiunea BNR s-ar fi reflectat direct în scăderea ratelor din piața interbancară.

Decizia BNR ar fi venit fix în momentul foarte controversat în care guvernatorul BNR a anunțat că băncile au sărit calul cu ROBOR și au suprareacționat la semnalele date de banca centarală.

Băncile „au sărit calul” cu creșterea ROBOR, spunea guvernatorul în august, cerând sectorului bancar să fie mai atent la mesajele venite din partea BNR.

„Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR.

„Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentar. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, amai spus Mugur Isărescu, la acel moment.

Ce probleme au băncile acum, după ieșirea în forță a guvernatorului

„Băncile au înregistrat o medie zilnică a deficitului de lichiditate de 11,9 miliarde de lei în august, față de 9,6 miliarde de lei în iulie. Necesarul de lichiditate al băncilor a fost acoperit de la BNR în principal prin sume luate prin facilitatea de creditare (Lombard) – un volum mediu zilnic de 11,8 miliarde de lei (…)

Deficitul acut de lichiditate din piață a făcut însă ca băncile să meargă din nou cu dobânzile mai sus decât rata facilității de creditare. Astfel, cotația medie a ROBOR la 3 luni a ajuns de la 7,11% în iulie la 8,01% în august”, arată o analiză Profit.ro.

Totuși, aceste probleme de lichiditate pot însemna și avantaje pentru clienți. Avide după bani, băncile se văd nevoite să stimuleze economisirea în depozite, și cum pot face asta mai bine într-o perioadă de inflație, dacă nu prin majorarea dobânzilor? Așa se face că în ultima vreme asistăm la o creștere constantă a dobânzilor promise de bănci pentru economisire.

Oamenii trebuie să se intereseze însă foarte bine înainte de alege un instrument de creditare sau un altul. La o rată a inflației de circa 15%, băncile nu țin pasul, deci banii oricum se devalorizează, dar depozitul bancar poate fi totuși o soluție mult mai bună decât banii la saltea, unde inflația impactează 100%. Pe de altă parte, interesează-te de fiecare dată și cu privire la comisioane, fiindcă ceea ce ți se promite pe de-o parte, ți s-ar putea lua pe alta.

Nu uita că fiecare bancă are propriile politici de acest tip, motiv pentru care trebuie să faci o analiză de piață înainte de a decide ce faci cu banii tăi!