Ce s-a întâmplat cu banii Băncii Transilvania: de ce se împrumută „la alții” cea mai mare bancă din țară

Ce s-a întâmplat cu banii Băncii Transilvania: de ce se împrumută

Cea mai mare bancă sistemică prezentă pe piața de profil din țara noastră are planuri de viitor, iar pentru acestea e nevoie și de finanțare pe măsură.

Scopul instituției bancare ar fi, printre altele, de a-ți putea menține poziția pe piață ca partener de încredere pentru mediul privat românesc.

E vorba de zeci de milioane de euro

Astfel de mișcări necesită, desigur, finanțare consistentă, așa că Banca Transilvania a primit un împrumut de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Conform reprezentanților Băncii Transilvania, banii sunt folosiți pentru a sprijini creditarea afacerilor într-un mediu economic dificil, provocat de războiul din Ucraina, şi pentru a ajuta instituţia să continue sprijinirea economiei, în contextul delicat și deloc de neglijat al dramei ce se petrece în Ucraina, din cauza războiului declanșat prin invazia rușilor din 24 februarie 2022.

„BT primește un împrumut de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, suma cu care vor fi susținute financiar companiile afectate de războiul din Ucraina”, transmite BT.

Se pare că împrumutul face parte din programul BERD, menit să atenueze consecințele economice dure cauzate de războiul din Ucraina.

Banca Transilvania este alături de ucraineni de la începutul războiului și se implică prin susținerea acestora cu soluții financiare, oferte de angajare, donații și comunicare în ucraineană”, mai transmit reprezentații băncii, cu acest prilej.

„Am continuat în primul semestru finanțarea economiei și a statului, în condițiile în care oferim randamente bune pentru economiile păstrate la BT.

Am ajuns la noi recorduri ale tranzacțiilor atât în ceea ce privește plățile cu cardurile, cât și operațiunile companiilor, pe fondul creșterii activității băncii. Creștem pe toate segmentele de piață, în condiții de profitabilitate și oferim clienților dobânzi competitive, în timp ce avem cea mai bună dinamică în atragerea de noi clienți.

În ciuda condițiilor provocatoare prin care trece economia, ne uităm cu încredere la perioada următoare. Avem apetit pentru finanțare și creșterea activității BT”, declara Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania, cu ocazia prezentării raportului financiar aferent lunii iunie a anului curent.