Shutterstock „îți ia pâinea de la gură”: ce planuri are, cum te vor afecta dacă îți câștigi banii din asta

Shutterstock „îți ia pâinea de la gură”: ce planuri are, cum te vor afecta dacă îți câștigi banii din asta

Shutterstock vrea să se schimbe „la față” și cochetează cu o nouă idee care, în mod evident, s-ar putea să nu fie pe placul creatorilor de fotografie care își câștigă banii aici.

Mai exact, site-ul vrea îmbrățișeze ideea comercializării de arta generată de AI. După cum raportează The Verge, furnizorul de fotografie și-a extins contractul cu OpenAI pentru a începe să vândă imagini de stoc create folosind generatorul DALL-E 2.

Abordarea va oferi „acces direct” la DALL-E prin intermediul site-ului Shutterstock și va compensa creatorii ale căror imagini au jucat un rol important în dezvoltarea tehnologiei printr-un nou fond de contribuție. De asemenea, compania intenționează să plătească redevențe artiștilor atunci când AI-ul le folosește munca.

OpenAI a licențiat imagini și date Shutterstock pentru a antrena modelele DALL-E de generare text-imagine în 2021. Oferta extinsă reprezintă una dintre primele utilizări practice ale tehnologiei prin kit-ul OpenAI.

Imaginile generate de DALL-E vor fi disponibile pe Shutterstock cândva în „lunile următoare”

Shutterstock va interzice arta generată de AI care nu este produsă prin platforma OpenAI. Acest lucru va proteja, desigur, modelele de afaceri ale companiilor, dar va asigura, de asemenea, că Shutterstock poate identifica conținutul utilizat și poate plăti producătorii în consecință.

Plățile vor fi efectuate la șase luni și vor include venituri atât din datele de „antrenament”, cât și din redevențele de imagine.

În altă ordine de idei, Getty Images a interzis complet imaginile realizate de AI din cauza problemelor legate de drepturile de autor și folosește filtre pentru a împiedica accesul conținutului respectiv pe platformă.

Pe de altă parte, Google își păstrează instrumentul Imagen privat până când va găsi o modalitate de a face sistemul disponibil publicului.

Nu este clar cum va plăti Shutterstock creatorii, totuși. Artiștii vor câștiga probabil mai puțin din aceste plăți de licențiere AI decât dacă clienții achiziționează direct imaginile originale pe care DALL-E le folosește pentru a-și crea „arta”.