Serbia, reacție dură după ce i s-a cerut să aleagă între Rusia și UE: „Cine ar accepta aşa ceva?”
Serbia trebuie să decidă dacă vrea să adere la Uniunea Europeană sau să intre într-un parteneriat cu Rusia, a declarat marți Germania la Belgrad, cu două zile înainte ca șase țări din Balcanii de Vest să discute la Berlin despre o cooperare mai strânsă. De asemenea, guvernului de la Belgrad i s-a cerut să analizeze independenţa fostei sale provincii Kosovo.
Serbia, presată să spună dacă vrea în UE sau vrea să se apropie de Rusia
Update 7 noiembrie, ora 07.39. Serbia a numit „inacceptabilă” o propunere a Germaniei şi Franţei de normalizare a relaţiilor cu Kosovo, care includea recunoaşterea de către guvernul de la Belgrad a independenţei fostei sale provincii.
„Nu ne oferă posibilitatea de a dialoga, deoarece baza de la care se porneşte (Kosovo este independent) este inacceptabilă pentru noi”, a reacționat ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic.
Consiliul Securităţii Naţionale „a concluzionat în unanimitate că această propunere este inacceptabilă”, a spus Dacic, care a adăugat că Serbia îşi menţine poziţia de a nu participa la sancţiunile UE împotriva Rusiei.
„Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva? Nu există oferte politice, ei cred că o pot rezolva financiar, dar nici în această privinţă nu sunt generoşi, cum nu sunt nici în ceea ce priveşte intrarea (n.r. – Serbiei) în Uniunea Europeană”, a explicat ministrul de Interne.
Știrea inițială: Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii, dar care acum încearcă să adere la Uniunea Europeană, s-a luptat mult timp să echilibreze legăturile istorice apropiate de Rusia cu aspirațiile de integrare economică și politică cu Occidentul.
Un acord între Serbia și Rusia privind o cooperare consolidată a fost întâmpinat cu surpriză și dezamăgire și nu s-a potrivit bine cu așteptările conform cărora candidații la aderarea la UE ar trebui să adopte și sancțiunile UE împotriva Rusiei, a declarat reprezentantul.
Serbia, țară candidată la aderare din 2012, a decis în septembrie să organizeze consultări periodice de politică externă cu Rusia privind activitățile bilaterale și multilaterale. Măsura a stârnit critici dure din partea UE.
Exista impresia că președintele sârb Aleksandar Vucic era foarte conștient de poziția sa pendulantă, a declarat reprezentantul guvernului german.
Dacă a decis să își conducă țara în direcția Uniunii Europene, a avut sprijinul guvernului german.
„În cazul în care va decide să meargă în direcția opusă, acest lucru va avea consecințe în sens invers”.