Rusia pregătește referendumuri în teritoriile ucrainene cucerite. Vor avea loc pe 4 noiembrie, de Ziua Unității Naționale

Rusia pregătește referendumuri în teritoriile ucrainene cucerite. Vor avea loc pe 4 noiembrie, de Ziua Unității Naționale

Partidul de guvernământ Rusia Unită al președintelui rus Vladimir Putin a propus miercuri organizarea de referendumuri pe 4 noiembrie pentru anexarea teritoriilor luate de forțele Moscovei în Ucraina.

Rusia vrea să își însușească teritoriilor ocupate din Ucraina

„Ar fi corect și simbolic” să se organizeze voturile pe 4 noiembrie, Ziua Unității Naționale a Rusiei, a declarat secretarul general al partidului, Andrey Turchak, pe site-ul său.

După voturi, a spus el, „Donețk, Lugansk și multe alte orașe rusești se vor întoarce în sfârșit în portul lor de origine. Iar lumea rusă, divizată acum de granițe formale, își va recăpăta integritatea”.

„Ne vom pregăti pentru această dată precisă… chiar dacă suntem pregătiți ca acest referendum să aibă loc chiar acum”, a declarat un oficial pro-rus de rang înalt din regiunea Herson, Kirill Stremousov, pentru agenția de presă rusă TASS.

Probleme cu contraofensiva ucrianeană

Putin a recunoscut regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei ca fiind independente cu câteva zile înainte de a lansa ofensiva militară a Rusiei la 24 februarie.

Autoritățile instalate la Moscova discută de mai multe săptămâni despre planurile de referendum pentru a aduce teritoriile ocupate în Rusia – așa cum s-a întâmplat cu anexarea Crimeei în 2014.

De asemenea, Moscova continuă o campanie de apropiere a teritoriilor de Rusia, de exemplu prin acordarea de pașapoarte rusești locuitorilor locali

Luni, Stremoșov a lăsat să se înțeleagă că există întârzieri în planurile pentru referendum, pe fondul unei contraofensive ucrainene pentru a recuceri Hersonul.