10 apr. 2022 | 08:10

Semnalul care ne arată că economia Rusiei nu e nici pe departe pusă la pământ: decizia a fost luată la cel mai înalt nivel

ACTUALITATE
Semnalul care ne arată că economia Rusiei nu e nici pe departe pusă la pământ: decizia a fost luată la cel mai înalt nivel

Cea mai recentă decizie luată de Banca Centrală a Rusiei denotă faptul că economiștii de la Kremlin nu mai văd un pericol prea mare asupra economiei lor naționale, cel puțin pentru moment.

Banca Centrală a Rusiei a decis reducerea surprinzătoare a dobânzii de referință, de la 20% – nivel la care o urcare după ce armata rusă a invadat Ucraina, la doar 17%.

De ce s-a luat această decizie

Explicația economică pentru această schimbare pe piața monetară a Federației Ruse se explică prin faptul că  „riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt în continuare prezente, dar au încetat să crească, pentru moment”, graţie în special restricţiilor impuse asupra mişcărilor de capital, a informat Banca Centrală a Rusiei într-un comunicat de presă.

Mai mult, economiștii ruși au transmis faptul că e posibil ca Banca Centrală să procedeze la noi reduceri ale dobânzii de referință pe piața monetară, în perioada următoare.

Între timp, Uniunea Europeană înăsprește măsurile împotriva Rusiei și deblochează cel de-al cincilea pachet de sancțiuni. Amintim faptul că Uniunea Europeană a adoptat vineri în mod oficial cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Pachetul conține o interdicție pe importurile de cărbune, lemn, chimicale dar și alte produse.

Impactul economic al acestor sancțiuni se așteaptă să fie unul dur pentru ruși. Ca idee, numai din interdicțiile privind cărbunele, Federația Rusă ar urma să piardă 8 miliarde de euro pe an.

Printre sancțiunile din noul pachet se precizează și faptul că multe nave și camioane rusești vor fi împiedicate să intre pe teritoriul Uniunii Europene, paralizând și mai mult comerțul. Nu în ultimul rând, vor fi interzise toate tranzacțiile cu patru bănci rusești, inclusiv VTB.

„Acest sancțiuni au fost adoptate ca urmare a atrocităților comise de soldații ruși în Bucha și în alte locuri care s-au aflat sub ocupație rusească”, a spus Josep Borrell, șeful diplomației europene, într-un comunicat de presă.