21 iun. 2022 | 15:34

Șeful diplomaţiei europene acuză Rusia: de ce o să murim de foame din cauza războiului

ACTUALITATE
Șeful diplomaţiei europene acuză Rusia: de ce o să murim de foame din cauza războiului

Șeful diplomaţiei europene acuză Rusia că pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi.

Josep Borrell a spus că ameninţările la adresa securităţii alimentare şi „bătălia naraţiunilor” cu Rusia cu privire la realitatea sancţiunilor impuse Moscovei se vor afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, la Luxemburg.

„Suntem gata să conlucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact indezirabil al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale”, a declarat Josep Borrell.

În acest context, Josep Borrell a denunţat „alegerea politică conştientă a Rusiei de a militariza exporturile de cereale şi de a le utiliza ca pe un instrument de şantaj împotriva oricui se opune agresiunii sale” asupra Ucrainei. Sancţiunile impuse de UE „nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni, a precizat şeful diplomaţiei europene.

„Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război, blocând expedierile de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale”, a adăugat Borrell.

Conform oficialităților de la Bruxelles, trebuie permisă reluarea exporturilor ucrainene cu navele maritime: “Lucrăm în strânsă colaborare cu ONU şi sperăm că o soluţie va putea fi găsită în următoarele zile. A nu face aceasta riscă să provoace o catastrofă alimentară mondială”, a spus Josep Borrell.

Rusia exportă în UE masiv aceste alimente: ce legătură are portul din Constanța

Ca referință, Rusia exportă un număr impresionant de tone de cereale. Mai exact, 216.183 tone de cereale au ajuns în câteva state europene, în luna martie.

Conform rferl.org, este cea mai mare cantitate de cereale importată până în prezent de Uniunea Europeană din Rusia, în luna martie. Recordul precedent a fost atins în anul comercial 2013/2014, când au intrat pe piața europeană, în luna martie, 211.558 de tone de cereale rusești.

Porumbul, și anume 136.288 de tone, a fost cel mai exportat, în plin război. Acesta a fost urmat de grâul comun, 39.213 de tone și orez – 17.150 de tone.

Letonia este statul european care a importat cea mai mare cantitate de cereale rusești, în martie. Mai exact, țara a importat din Rusia 89.478 de tone de cereale. Pe locul doi se află Lituania, cu 57.123 de tone, iar Spania a cumpărat 23.035 de tone de cereale rusești.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele