05 mai 2022 | 08:45

Șeful diplomației americane, infectat cu Covid-19. Cu cine s-a întâlnit Antony Blinken în ultimele zile

ULTIMA ORĂ
Șeful diplomației americane, infectat cu Covid-19. Cu cine s-a întâlnit Antony Blinken în ultimele zile

Departamentul de Stat SUA a anunțat că Antony Blinken a fost testat pozitiv cu COVID-19. Potrivit informațiilor, șeful diplomației americane are simptome ușoare.

Antony Blinken are COVID. Șeful diplomației americane, izolat la domiciliu

Blinken va fi izolat la domiciliu, iar pe parcursul acestei perioade își va desfășura activitatea profesională în mediul online. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al său, Ned Price, într-un comunicat. Acesta spune că șeful diplomației „nu l-a văzut” pe preşedintele Joe Biden „de câteva zile”.

De altfel, încă o personalitate americană s-a infectat cu COVID în urmă cu doar câteva zile. Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a fost testată marţi pozitiv la COVID-19, a anunţat într-o declaraţie secretara sa de presă Kirsten Allen.

Kamala Harris spune că nu a avut niciun simptom şi nici nu a fost contact apropiat al preşedintelui Joe Biden sau al primei doamne a SUA, date fiind călătoriile recente ale acestora.

Formele grave de COVID provoacă efecte grave

Datele celui mai recent studiu arată că virusul SARS-CoV-2 poate ataca chiar și creierul și poate duce la efecte asemănătoare cu o îmbătrânire de circa 20 de ani.

„Este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane să nu se mai recupereze niciodată pe deplin”, a avertizat profesorul David Menon, specialist în neurologie.

Specialistul atrage atenția că sute de mii de oameni din Marea Britanie ar putea fi afectate de acest fenomen. Pacienții care au avut formă severă s-au confruntat cu o deteriorare cognitivă ce a dus la pierderea a 10 puncte de IQ.

Totodată, cercetarea a demonstrat și faptul că efectele infecţiei cu covid sunt încă detectabile la mai mult de şase luni după boală. În cel mai bun caz, recuperarea cognitivă este treptată şi ar putea avea afecta şi persoanele care au avut doar simptome uşoare.

Oamenii de știință au examinat datele de la 46 de persoane care au primit îngrijiri spitaliceşti pentru COVID-19 la Spitalul Addenbrooke din Cambridge.

„Prin compararea pacienţilor cu 66.008 membri ai publicului larg, cercetătorii estimează că amploarea pierderii cognitive este similară, în medie, cu cea suferită în urma îmbătrânirii cu 20 de ani, între 50 şi 70 de ani, şi că aceasta este echivalentă cu pierderea a 10 puncte de IQ”, au spus ei.