Șefii MI5 și FBI, avertisment fără precedent privind spionajul chinezesc
Șefii serviciilor naționale de informații din Marea Britanie și SUA au tras un semnal de alarmă cu privire la spionajul economic chinezesc, într-un rar discurs comun susținut la Londra.
Șefii MI5 și FBI, avertisment despre China
Ken McCallum, directorul MI5 din Marea Britanie, a declarat miercuri că „presiunea ascunsă exercitată de guvernul chinez în întreaga lume” reprezintă „cea mai inovatoare provocare cu care ne confruntăm”, în timp ce Chris Wray, directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) FBI), a avertizat companiile occidentale că Beijingul este hotărât să le fure tehnologia pentru a obține avantaje competitive.
China a respins imediat acuzațiile ca fiind „nefondate”, calificându-le drept o încercare de „defăimare” a sistemului său politic.
Discursul comun al lui McCallum și Wray a avut loc la Thames House din Londra, la care au participat funcționari publici și directori de companii.
Amenințarea chineză „ar putea părea abstractă. Dar este reală și convingătoare”, a declarat McCallum. „Trebuie să vorbim despre ea. Trebuie să acționăm”.
El a spus că MI5 și-a extins foarte mult operațiunile axate pe China.
„Astăzi desfășurăm de șapte ori mai multe investigații decât în 2018”, a spus el. „Intenționăm să creștem din nou atât de mult, menținând în același timp un efort semnificativ împotriva amenințărilor secrete rusești și iraniene”.
McCallum a declarat că serviciile de informații chineze adoptă o abordare lentă și răbdătoare pentru dezvoltarea surselor și obținerea accesului la informații, puține dintre ținte recunoscându-se ca atare.
„O activitate ostilă are loc pe teritoriul britanic în acest moment”, a spus el.
„Ca volum, cea mai mare parte a ceea ce este în pericol din partea agresiunii Partidului Comunist Chinez nu este, ca să spunem așa, materialul meu.
Este al vostru: expertiza, tehnologia, cercetarea și avantajul comercial de vârf din lume, dezvoltate și menținute de oamenii din această sală și de alții ca voi.”
Directorul FBI a repetat acest mesaj, calificând acțiunile Chinei drept un „pericol complex, de lungă durată și omniprezent” pentru SUA, Marea Britanie și alți aliați.
Wray a declarat că China este „dispusă să vă fure tehnologia, orice este ceea ce face ca industria dumneavoastră să funcționeze, și să o folosească pentru a vă submina afacerea și a vă domina piața”.
„Întreruperi îngrozitoare”
Robert Potter, co-CEO al companiei australo-americane de securitate cibernetică Internet 2.0, a declarat că publicul trebuie să înțeleagă cu exactitate amenințarea reprezentată de China.
„Pentru prea mult timp, culturile de securitate ale acestor agenții au lăsat publicul fără context cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat. Este nevoie ca aceste agenții să împărtășească informațiile lor cu sectorul privat și cu publicul larg, deoarece ținta Chinei este mult mai largă decât agențiile de informații”, a spus el.
„China s-a angajat în spionaj industrial la o scară fără precedent. Oricare ar fi criticile aduse agențiilor americane sau australiene, acestea nu fură brevete farmaceutice pentru partenerii lor din sectorul privat.”
Însă Troy Hunt, expert în securitate cibernetică și director regional al Microsoft în Australia, a declarat că majoritatea publicului larg nu are prea multe motive să se îngrijoreze de activitățile cibernetice ale Partidului Comunist Chinez (PCC).
„Ca să fiu sincer, nu cred, cu siguranță la nivelul consumatorilor, că trebuie să facem ceva diferit, în afară de a urma toate sfaturile bune pe care le avem de atâta timp”, a spus el.
„Cu siguranță, cei care sunt cei mai susceptibili de a fi vizați de ceva de genul regimului PCC… [ar trebui] să fie mult mai conștienți și mult mai îngrijorați, dar nu cred că aceasta este o problemă care ar trebui să preocupe masele la nivel individual.”